Studija: Stanje od kojeg su u trudnoći patile Beyonce i Kim povezuje se s demencijom

Foto: Profimedia

KIM KARDASHIAN i Beyonce patile su od stanja u trudnoći poznatog kao preeklampsija, za koju se smatra da utječe na oko 5 posto trudnoća u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Preeklampsija podrazumijeva pojavu problema s visokim krvnim tlakom u trudnoći, a istraživanja su dokazala da to stanje može dovesti do bolesti srca kasnije u životu, a novo istraživanje tvrdi da može povećati i rizik od demencije, kako izvještava The Daily Mail.

Povezanost visokog krvnog tlaka s neurodegenerativnim bolestima

Jedan skup istraživača iz Minnesote otkrio je da žene koje pate od tog stanja naposljetku razviju više otrovnih nakupina u krvi, što je glavni znak Alzheimerove bolesti. Zasebna studija Sveučilišta u Utahu pokazala je da su one žene s visokim krvnim tlakom, koji se pojavljuje uslijed preeklampsije, tijekom trudnoće imale 64 posto veći rizik od razvoja vaskularne demencije.

U međuvremenu, nizozemska studija sugerira da su buduće majke koje su patile od hipertenzije doživjele oko 38 posto više trošenja moždanog tkiva od onih bez preeklampsije ili visokog krvnog tlaka.

Dr. Rosa Sancho, voditeljica istraživanja iz Alzheimer's Research UK-a, rekla je: "Ovaj niz otkrića naglašava koliko je važno da se trudnicama ponudi redovito praćenje i liječenje visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće. Žene su u većem riziku od demencije od muškaraca, pa i kada se uzme u obzir duži život žena. Istraživači su predložili različite teorije kako bi objasnili povećani rizik od demencije kod žena, ali potrebno je još analiza da bi se pronašli konačni odgovori, kao i istraživanja čimbenika koji mogu posebno utjecati na kognitivno zdravlje žena."

Dr. Sancho je dodala da je visoki krvni tlak rizičan za srce, što ima posredni učinak na zdravlje našeg mozga

"Ovo novo istraživanje naglašava utjecaj koji visoki krvni tlak i povezani poremećaji tijekom trudnoće mogu imati na rizik od razvoja demencije kod žena kasnije u životu."

Katherine Gray, voditeljica istraživačkih komunikacija u Društvu za Alzheimerovu bolest, rekla je: "Unatoč tome što su 65 posto ljudi koji žive s demencijom žene, relativno malo se zna o tome što stoji iza rizika od demencije kod žena. Ova otkrića potvrđuju ono što već znamo o tome kako visoki krvni tlak utječe na zdravlje mozga u trudnoći. Važno je da rezultati sugeriraju da ako se žene s poviješću visokog krvnog tlaka rano identificiraju i ako im se ponudi pravi tretman i podrška, ne samo da bismo ih mogli održati zdravima tijekom trudnoće i poroda, već i potencijalno smanjiti rizik od razvoja demencije kasnije u životu."

Pročitajte više