Stvari koje ne biste trebali govoriti djetetu za stolom

Foto: Instagram
 
PORUKE koje pružate djetetu za stolom mogu imati snažan utjecaj na njega, stoga pogledajte šaljete li one prave. Ove izjave trebalo bi izbjegavati za stolom:
 
1. Moraš pojesti povrće ako želiš desert
 
Ne predstavljajte djetetu slatkiše kao nagradu, a zdravu hranu kao kaznu. Tako će dijete od malih nogu razviti odbojnost od svega zdravog, pa čak i one hrane koju je prije voljelo. Ne šaljite djetetu poruku da mora jesti "bljak" stvari da bi došlo do onog što mu je ukusno. Ako ste odlučili pripremiti desert, svi članovi obitelji za stolom trebaju imati pravo na njega, a ne samo oni koji su pojeli povrće. Ako dijete odbija hranu kada pripremite i desert, najbolji i najučinkovitiji način je ograničiti slastice jednom ili dvaput tjedno. 
 
2. Ti si tako izbirljiv/a
 
Stavljanje bilo koje vrste "etikete" na ponašanje i preferencije vašeg djeteta ne može donijeti ništa dobro. Dok vi dijete smatrate izbirljivim, ono je vjerojatno u strahu od isprobavanja novih stvari i hrane čiji okus ne poznaje i možda samo ne voli malo više namirnica. Uostalom, jedete li vi svu hranu? Roditelji su tu u prednosti jer su oni ti koji pripremaju obroke i nikada na stol neće poslužiti hranu koju ne vole, a djeca ipak nemaju tu privilegiju.
 
3. Pojedi još pet zalogaja povrća i komad mesa
 
Ova rečenica vrlo je uobičajena i razumljivo je da želite da vaše dijete jede zdravije, ali diktirajući djetetu što i koliko mora pojesti neće mu pomoći u uvođenju zdravih navika. Kako biste reagirali na to da vama netko uvjetuje koliko čega morate pojesti? Dijete ne može samo procijeniti kada je gladno, a kada više ne može jesti ako ima unaprijed određen broj zalogaja koje mora pojesti.
 
 
4. Odvraćati dijete od određene hrane
 
Rečenicom "Tebi se to ne bi svidjelo.", čak i ako ste 99% sigurni da se doista neće svidjeli djetetu određena hrana, postavljate granice u koje niste sigurni. To je jedino opravdano u slučaju ako se radi o jako začinjenoj hrani koja nije dobra za djecu, a u svim ostalim slučajevima djeca bi trebala imati priliku isprobati nove stvari. 
 
5. Moraš probati
 
Pravilo "samo jednog zalogaja" također djecu izravno prisiljava na nešto. Ako pretpostavite da dijete sve voli i bez previše pompe svi za stolom počnete jesti hranu koja je poslužena, mnogo su manje šanse da će dijete odbiti hranu. Ako dijete neprestano ispitujete što mu je fino, želi li još, želi li nešto drugo, dajete mu dovoljno prostora za zanovijetanje.
 

Pročitajte više