Stvari oko kojih se većina roditelja bespotrebno živcira

Foto: Instagram/WeHeartIt

U TRENUTKU kada postanete roditelj dobivate mnogo odgovornosti, a samim time i mnogo novih stvarčica oko kojih ćete se živcirati. Nećemo se fokusirati na sve ono što trebate, već upravo na stvari koje nisu vrijedne vaših živaca i vremena. Upravo ove stvari oduzimaju vrijeme i živce, najčešće potpuno bespotrebno.

Nered
Na kraju tjedna dijete se neće sjećati je li kuća blistala cijeli tjedan, već će pamtiti zajedničke trenutke tijekom kojih ste se dobro zabavili. Naravno, ne savjetujemo vas da živite u kaosu, ali u trenutcima kada ste umorni ili bi se radije igrali s djetetom, zaboravite na pospremanje i čišćenje. Neka pričeka do sutra. 

Dojenje
Većina novopečenih majki mnogo živaca gubi kada ima problema s dojenjem. Tek kada se prestanete živcirati, dojenje će vjerojatno postati mnogo lakše.

Odijevanje djeteta
Ovo je najviše izraženo kada su u pitanju djevojčice. Pomno ste isplanirali prekrasnu odjevnu kombinaciju, ali ju dijete ne želi odjenuti?  Malo šarenila i neusklađenost neće nikome škoditi.

Začaran krug pospremanja igračaka
Dok pospremate igračke vjerojatno vam je jasno da će već za desetak minuta sve opet izgledati jednako. Umjesto neprestanog pospremanja sjednite na pod s djetetom i uživajte u igri. Možda uspijete dijete nagovoriti da vam nakon završetka igre pomogne pospremiti sav taj nered.

Vrijeme obroka
Pokušaji hranjenja kada dijete to ne želi jer je mnogo zanimljivijih stvari u tom trenu od ručka često roditelje izbace iz takta. Umjesto toga jednostavno nemojte tjerati dijete da jede. Kada igra završi, a dijete osjeti glad, samo će tražiti. 

Stresna jutra
Stres u jutarnjim satima u užurbanim obiteljima sasvim je normalan. Kako bi ga izbjegli probudite se desetak minuta ranije. Kaosa će svejedno biti, ali ako ulovite prije toga vremena za u tišini popiti kavu, lakše ćete podnijeti jurnjavu i viku.

Stvari koje se nisu ni dogodile
Ne gubite vrijeme i živce na stvari koje se nisu ni dogodile. Strahovi što bi bilo kad bi bilo najgori su način za gubljenje vremena. Kada se problem pojavi, tada ćete ga i rješavati.

Novac
Pomirite se s time da nikada nećete imati dovoljno novca za ispuniti sve svoje i djetetove želje. I to je sasvim u redu.

Mišljenje drugih o vašim odgojnim metodama
Uvijek će se naći netko tko će misliti da zna i može bolje od vas. Iako savjeti često budu dobronamjerni, ako se zbog njih živcirate, jednostavno ih naučite ignorirati.

Nedostatak vremena
Prestanite se živcirati oko nedostatka vremena. Upravo na to živciranje gubite vrijeme kojeg i ovako nemate dovoljno. A osim toga, kada se živcirate postajete sve manje produktivni . Usporite ritam i ne žurite uvijek.

Pročitajte više