Sudac naredio roditeljima: "Promijenite ime djevojčici ili ću vam ga ja izabrati"

Ilustracija: 123rf

SUD je naredio talijanskom paru da promijene ime svojoj kćeri (1,5) jer ime Blu nije u skladu s tradicionalnim odabirom imena u Italiji. Dobili su rok od tjedana dana za promjenu ili će im sud sam dodijeliti ime.

Roditelji Vittoria i Luca su zgroženi ovakvom odlukom. "Blu za nas znači - jedinstvena, lijepa i sjajna. Od prvog dana smo znali da želimo to ime", rekla je majka, piše The Sun.

"Kad smo prijavljivali ime u matičnom uredu, rekli su nam da bismo mogli imati problema zbog njega. Ipak, nismo očekivali da će se to dogoditi godinu i pol kasnije, kad se dijete već naviklo na svoje ime", dodaje Vittoria.

Ovaj bizaran slučaj dogodio se zbog primjene predsjedničke odluke po kojoj sva novorođena djeca moraju bili nazvana sukladno svom spolu. Imena u Italiji su prilično tradicionalna pa se dječaci najčešće zovu Francesco, Andrea ili Matteo, a djevojčice Sofia ili Giulia.

U rodni list mora se unijeti žensko ime koje roditelji mogu predložiti tijekom saslušanja, piše u obrazloženju suda. Luca i Vittoria se planiraju dalje boriti i tvrde da postoji barem sedam djevojčica u Italiji koje se već zovu Blu.

Pročitajte više