Super teme za večernji razgovor s klincima

Foto: 123rf
 
SVI roditelji, kada razgovaraju sa svojom djecom, postavljaju pitanja koja su najčešće vezana uz njihov boravak u školi, vrtiću, kod prijatelja i onaj glavni dojam.
 
S takvim pitanjima obično nastojimo od djeteta dobiti informacije vezane uz djetetovu sigurnost i osnovne potrebe. Pitanja postavljamo pomalo retorički, obavljajući pritom još neke stvari i čini nam se da dijete nema strpljenja odgovarati. To su uobičajene i prirodne situacije.
 
Ipak, postoje pitanja i razgovori s djecom za koje bismo također svakodnevno trebali odvojiti neko vrijeme, ali biti potpuno posvećeni tim trenucima. Postoje pitanja koja trebate postavljati redovito kako bi vaša djeca bila sretna te kako bi izrasla u pozitivne osobe pune samopouzdanja i snalažljivosti.
 
Zapamtite da nedostatak vremena nikada ne smije biti izgovor, pogotovo kada se radi o vašem djetetu, zato ako ne stignete kroz dan, obavezno prije spavanja postavite ta važna pitanja svom djetetu. 
 
Koji ti je bio omiljeni dio današnjeg dana? 
 
Ovo je odlično pitanje koje djetetu možete postaviti prije spavanja, da mu pomognete da se osjeti sretno i zadovoljno prije spavanja. Dijete time dobiva i naviku fokusiranja na ono najbolje što se dogodilo u bilo kojem danu, umjesto na negativne stvari koje su uvijek intenzivnije. Kada osoba razmišlja o lijepim stvarima prije spavanja, osjeća se sretno i zadovoljno. Ako ovo bude vaša navika prije spavanja, kasnije će djetetu takve misli dolaziti prirodno.

Kad si najsretniji?

Ako usmjerite djetetovu pozornost na iskustva u kojima najviše uživa, ono će početi shvaćati kako može još više vremena posvetiti aktivnostima od kojih se osjeća bolje i pronalazit će načine za ostvarivanje toga. Ako vaše dijete pronađe aktivnost u kojoj zaista uživa i vi je primijetite, dopustite mu da provodi više vremena uživajući u njoj. 

Što bi volio/la raditi za vikend?
 
S ovim pitanjem dajte priliku svom djetetu da se veseli danima koji su ispred njega i koji ga očekuju. Dijete koje se kroz cijeli tjedan veseli nadolazećem vikendu je sretno dijete. Zato mu pružite ta mala zadovoljstva. Istraživanja pokazuju da očekivanje pozitivnog iskustva donosi više sreće nego samo iskustvo. Kada vaše dijete ima dovoljno godina da shvati da sutra nije isto što i danas, počnite mu usađivati naviku pozitivnog očekivanja malih zadovoljstava. Dijete koje je uzbuđeno cijeli tjedan zbog toga što će dobiti neki slatkiš ili slično za vikend je sretno dijete, isto i kao što je i odrasla osoba koja planira putovanje šest mjeseci unaprijed sretnija tokom tih šest mjeseci.
 
Što možemo učiniti da usrećimo nekog?
 
Djetetu ćete podariti divan dar ako ga povedete sa sobom posjetiti bolesnog rođaka, nekoga tko se oporavlja od operacije. Vaše dijete će biti još ponosnije na svoje ponašanje ako ono treba smisliti neku lijepu gestu koju treba učiniti nekoj osobi. Istraživanja pokazuju da davanje oslobađa hormon oksitocin i endorfine.  
Usadite duh humanosti u svakodnevni život vašeg djeteta. Kada god ste u prilici, kupite neku sitnicu za neku drugu osobu. Kada crtate, napravite crtež za nekoga. Davanje stvari drugima usrećuje ljude više nego kada kupuju stvari za sebe, a ujedno obogaćuje međuljudske odnose.
 
Što želiš raditi danas ili sutra?

Izlazak van i uključivanje u fizičke aktivnosti s djetetom je fantastičan način da djetetu usadite bolje navike od sjedenja za kompjuterom. Vježbanje oslobađa endorfine i efektivno je u liječenju depresije. A najmoćniji način da dijete naučite da vježba je da to radite i sami. Djeca čije majke vježbaju imaju više šanse da vježbaju i sama. Vježbanje oslobađa osobu od nakupljenog stresa, a sunčevo svjetlo popravlja raspoloženje. U svakom slučaju, nakon ovakvog vremena koje ste proveli zajedno, ljepše ćete spavati i bit ćete sretniji.

Pročitajte više