Superčokoladna, a zdrava: Pita s grčkim jogurtom

Foto: 123RF
 
Ova savršena čokoladna pita zdravija je kopija brojnih cheesecakeova. Iako ćete imati osjećaj da jedete najukusniji čokoladni cheesecake, zapravo ćete konzumirati poprilično zdrav desert bogat kalcijem, proteinima i probioticima.
 
Sastojci:
 
Podloga
 
2 žlice kakaa
 
pola šalice orašastih plodova (orasi, bademi ili lješnjaci, moguće i kombinirati)
 
pola šalice kokosovog brašna
 
prstohvat soli
 
pola šalice usitnjenih datulja (možete zamijeniti sušenim smokvama ili šljivama, u tom slučaju dodajte 1 žlicu vode)
 
Punjenje
 
350 ml grčkog jogurta
 
150 ml svježeg posnog sira
 
1 čajna žličica soli
 
1 žličica stevije
 
4 žlice javorovog sirupa ili meda
 
2 žlice rižinog brašna (može i krumpirovo)
 
30 g kakaa
 
pola šalice nasjeckane čokolade s visokim udjelom kakaa
 
Priprema: 
 
Sve sastojke za podlogu usitnite i dobro umijesite rukama. Smjesa će biti rastresita, no tako i treba biti. 
 
Utisnite ju na dno i po stijenkama kalupa (20 cm) i ostavite u frižideru da se stigne dok napravite punjenje.
 
Sve sastojke za punjenje dovoljno je ubaciti u blender i sve temeljito izmiješati. 
 
Potom prelijte preko napravljene podloge i pecite sat vremena na 180°C. 
 
Punjenje će kada izvadite pitu iz pećnice biti još mekano i želatinasto, činit će vam se nedovoljno pečeno, no ostavite pitu na sobnoj temperaturi da se hladi barem sat vremena, a tada preselite u hladnjak.
 
Ostavite u hladnjaku barem osam sati, najbolje preko noći.
 
A tada slijedi uživanje!

Pročitajte više