Sviđa li vam se ova mamina lista za kćerku? "Nemoj ovo, nemoj ono..."

Foto: Facebook

U SVAKOM kućanstvu postoje roditeljska pravila: "napravi to" ili "nemoj to"...

Odmah se možemo sjetiti situacija kada djeci kažemo "nemoj izlaziti van dok se ne vratim", "nemojte pojesti svu čokoladu" ili "nema skakanja po stanu kad je kasno".

No, mama Toni Hammer sastavila je malo drugačiji popis zato što želi da njezina petogodišnja kćer odraste osjećajući se samouvjereno i sposobno.


Prva pravilo glasi: "Nemoj se ispričavati kad netko drugi naleti na tebe". Dobar savjet, često se ispričavamo zbog stvari koje nisu naša krivnja.

Ne govori: "Žao mi je što sam takav davež." Ti nisi davež. Ti si osoba s mislima i osjećajima koja zaslužuje poštovanje i odgovore koji ti trebaju, zbog čega pitaš i očekuješ odgovore.

Nemoj se nikada dovoditi u situacije u kojima činiš nešto da usrećih druge, a ne samu sebe. Primjerice, draga, nemoj nikada izaći s tipom koji ti se ne sviđa samo zato što ti ga je možda žao. Ne duguješ nikome objašnjenje. Jednostavno "ne, hvala" trebalo bi biti prihvatljivo.

Nemoj previše razmišljati o tome što jedeš pred ljudima. Ako si gladan, jedi ono što želiš. Ako želiš pizzu, nemoj naručiti salatu samo zato što su to naručili i drugi. Naruči prokletu pizzu.


Nemoj da ti kosa izgleda ona kako žele.

Ne moraš nositi haljinu ako ne želiš.

Nemoj ostati kod kuće jer nemaš s kim izaći. Izađi sama, upoznaj svijet svojim očima.

Ne suzdržavaj se od suza. Plakanje znači da osjećaš nešto što treba izići van. To nije slabost, to je dokaz da si ljudsko biće.

Nemoj se smijati jer ti je netko rekao da moraš.

Ne plaši se smijati svojim šalama i na svoj račun. .

Ne govori "da" da bi bila ljubazna. Reci "ne" jer je to tvoj život.

Nemoj skrivati svoja mišljenja. Govori glasnije i jasnije da te svi čuju.

Nemoj se ispričavati što si takva kakva jesi. Budi hrabra, lijepa i svoja, i za to se nikada nikome nemoj ispričavati.

Pročitajte više