Svijet je pun strašno zločestih mama!

Foto: 123rf

ŽUDITE LI za time da vas djeca zovu zločestim mamama? Vjerojatno ne, no znate što - često je upravo to što djeci treba - jedna zločesta, zločesta mama!

Jedna od zločestih mama na internetu opet se vratila sa svojom pričom. Zločestom pričom iz koje bi svaka mama, pogotovo ona najbolja mama na svijetu, mogla štošta naučiti.

U ponedjeljak navečer spremala sam svoju četverogodišnju kćer na tuširanje prije spavanja, ali od te najobičnije radnje ona je uspjela napraviti dramu s krokodilskim suzama u kojima se mogla okupati. Jer, eto ona se baš htjela kupati, a ne tuširati. I zapilila je svojski jer tuširanje je dosadno, a kupanje baš šmrc o-bo-žava! Drama je krenula onim poznatim drama tonom - zašto, mama, zaštooo se moram tuširatiiii?

"Zato što se nisi tuširala od petka", kratko sam je podsjetila.

"Ali ja želim kupanje, ne tuširanje! Molim te mama, molim te. Napuni mi kaduuu. Tuširanje uopće nije zabavno", tulila je pored mene.

"Nije zabavno? Pa nisam ni ja zabavna mama!", odsjekla sam je.

Tu frazu ustvari jako često ponavljam svojoj djeci - nisam ni ja zabavna mama!

>>>Nekad su najbolji roditelji upravo oni čija djeca najviše vrište<<<

Mi nemamo Playstation, klinke mi nisu priključene na wireless i bez obzira što moja starija kćer ima sedam godina, ide u školu i svaki dan me podsjeća da ona jedina nema sve to - ja je lijepo poklopim da eto, ja nisam toliko zabavna koliko su očito zabavne druge mame.

Neću biti zabavna ni kada me bude tražila da oboji tu svoju lijepu plavu kosu tamo negdje s 12 godina niti ću biti zabavna kada me ujutro za doručak budu tražile sladoled.

Jer znate što - ne samo da nisam zabavna mama, ja sam usput i vrlo zločesta mama. Svaku večer moje cure moraju pospremiti sobu prije spavanja. Zločesta sam i kada ih ne pustim da jedu ispred televizora nego ih, oh kako sam samo zločesta, natjeram da sjede za stolom gdje svi jedemo zajedno. I još moraju obavezno oprati ruke prije jela. I poslije obavljanja nužde. Baš svaki put!

I jako mi često moje najslađe cure kažu da sam očito najzločestija mama na svijetu jer im dozvolim da si kupe igračke isključivo svojim novcem! Toliko sam zločesta prema njima da ne propuštaju nijednu priliku da mi to natrljaju na nos, a da ja ne marim ni tren.

Zašto bih i marila, jer u pitanju su djeca od 4 i 7 godina kojima su, ako nije po njihovom, svi oko njih najzločestiji ljudi na svijetu.

A tko najbolje zna od kraljice zločestoće - apsolutno najzločestije mame na svijetu, blogerice i TV zvijezde koja se proslavila upravo svojom zločestobom pa sada žari i pali internetom i svojim zločestim reakcijama.

Posljednja u nizu bila je ona kada je djeci - svima troma, bacila sladoled zato nisu znali propisno zahvaliti ženi koja im ga je poslužila. Samo tako!

"Dobar dan. Ja sam stvarno najzločestija mama na svijetu. Ali stvarno - najzločestija! Zamislite samo - odvela sam svoje klince poslije večere na sladoled. Bila je mala gužva pa smo čekali oko pet minuta, a onda nam je prišla ljupka djevojka koja je tamo radila i klincima dala svakom po njihov naručeni sladoled.

>>>Zašto su djeca tako nesnosna u blizini svojih majki<<<

Unatoč svim mojim monolozima o pristojnom ponašanju nijedno od moje troje djece tu djevojku nije ni pogledalo kako treba i nijedno od njih troje naravno nije reklo ni hvala. Niti njoj, niti meni. Pa sam uljudno pričekala deset sekundi i pritom ih znakovito strijeljala pogledom ne bi li uopće obratili pozornost na mene dok su šetali prema izlazi gnjureći glave u svoje sladolede. A onda sam, kada smo tako mirno izašli van, još mirnije prikupila njihove sladolede iz tih njihovih željnih ručica i jednostavno ih odložila u najbližu kantu za smeće.

Učinila sam horor. Histerija je provalila iz njih, a kada su konačno shvatili da čekam kako bi im mogla nešto reći, primirili su se. I tad sam im rekla da se nadam da će i oni jednog dana raditi negdje i da ih tamo neće doživljavati ovako kako su oni upravo doživjeli tu mladu ženu. Htjela sam im dati do znanja da je osnovni bon ton itekako važan i da on ne smije zaobići njih jer su djeca. Baš zato što su djeca moraju se od malih nogu učiti pristojnom i uljudnom ponašanju, jer bez toga teško da možemo računati na uljuđeno i civilizirano ponašanje društva uopće.

Shvatili su na teži način, valjda im je trebalo još male prakse po tom pitanju, ali iskreno sumnjam da ćemo slijedeći put proći isto. Mislim da su naučili svoju lekciju.

I naravno da sam ja opet ispala najzločestija mama na svijetu, ali, kako da im drugačije objasnim da sve one dobre, kul i zabavne mame sigurno neće imati baš najbolju djecu na svijetu jer kako biti i dobar i postavljati granice koje se ne smiju prijeći.

Kako biti dobra mama sa zločestim pravilima, jer naime, svako pravilo za dijete je zločesto. Svaka granica i svako "ne" nikada neće biti po njihovoj volji. I zato ću ja i dalje nastojati biti najzločestija mama na svijetu, jer ako to znači pokoji sladoled u smeću i pokoju suzu više zbog tuširanja, a jednog dana i pristojnu, dobru djecu, je li to onda stvarno baš toliko zločesto od mene? 

Pročitajte više