Talijanska imena sve su veći hit u Hrvatskoj: Izdvojili smo 6 najpopularnijih

Foto: Pexels

PRI odabiru imena za dijete neki se vode obiteljskom tradicijom, dok se drugi odlučuju za moderna i jedinstvena imena. Posljednjih godina popularna su kratka imena, čak i od samo dva slova, a sve češće mogu se čuti i neka zaboravljena, koja su nosili naši djedovi i bake.

Budući roditelji u potrazi za inspiracijom istražuju i imena koja svoje porijeklo vuku iz drugih zemalja, pa tako i iz Italije. Donosimo popis šest najpopularnijih.

Luka

Samo prošle godine Luka je ime koje je dobilo čak 867 novorođenih dječaka. Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači svjetlost, oganj ili život. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske riječi Lucanus, što bi označavalo žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. U Italiji se ovo ime piše Luca, a izgovara Luka i na popisu najpopularnijih imena nalazi se u top 30.

Leonardo

Iako je germanskog porijekla i izvedeno je od latinskog leo, što znači lav, danas ovo ime u Italiji spada u najčešće davana muška imena. Ime su popularizirali Leonardo Da Vinci i Leonardo DiCaprio, a skraćena verzija ovog imena za dječaka je Leo, a za djevojčice Lea.

Mateo

Mateo je ime jednog od 12 apostola, a izvedeno je od starohebrejskog imena Mattitjah, što znači dar Božji. 

Sofia

Sofia je ime izvedeno od grčke riječi sophia, što znači mudrost. U Italiji je u top 10 imena za djevojčice, a kod nas se mogu čuti i varijante Sofija i Sofi.

Aurora

U Italiji je ime Aurora vrlo često i od 2000. je konstantno među prvih deset imena za novorođene djevojčice. U rimskoj mitologiji, Aurora je božica zore, a to je i ime Disneyjeve princeze poznatije kao Trnoružica.

Mia

Značenje ovog imena tumači se na više načina. Jedna od pretpostavki je da je riječ o skraćenoj varijanti imena Marija. Po tom tumačenju, ime je simbol čiste i duboke ljubavi. Moguće je da je ime i egipatskog podrijetla, od riječi mry, što znači ljubljena ili ona koja je voljena. U romanskim jezicima mia znači moja, a na grčkom se riječ mea odnosi na moja ili samo jedna.

Ime Mia u cijeloj je regiji u 10 najomiljenijih izbora novopečenih roditelja djevojčica, a do kraja 80-ih bilo je vrlo rijetko u Europi. Tek od 2007. je u top 10 u Njemačkoj. Najpopularniji je izbor i u Švicarskoj te Španjolskoj.

Pročitajte više