Terapeut otkrio zašto djeca najčešće imaju izljeve bijesa i kako se s njima nositi

Foto: Shutterstock

Prema psiholozima, izljevi bijesa predstavljaju emocionalne epizode kod male djece tijekom kojih izražavaju snažne emocije poput ljutnje, frustracije, tuge ili razočaranja. Ovi izljevi mogu trajati do 15 minuta, a djeca bijes mogu manifestirati kroz plač, vrištanje, udaranje, bacanje predmeta, odbijanje kretanja ili zadržavanje daha.

Često proizlaze iz frustracije, gladi, umora ili osjećaja nesposobnosti izražavanja vlastitih potreba, posebno kod djece mlađe od tri godine koje tek uče komunicirati svoje potrebe i razvijaju vještine emocionalne regulacije. Važno je napomenuti da će se ti ispadi smanjiti kako dijete raste i razvija svoje jezične, emocionalne i kontrolne vještine. Ako se izljevi bijesa nastave nakon određene dobi, to može ukazivati na probleme s upravljanjem emocijama.

Dakle, roditelji i skrbnici imaju ključnu ulogu u pomoći djeci da svladaju ljutnju, podučavajući ih o emocijama, njihovu procesiranju i zdravom suočavanju s bijesom. Socijalni radnik, koji također radi kao terapeut u privatnoj praksi, Michael Vallejo, podijelio je nekoliko strategija za upravljanje ispadima bijesa kod male djece.

Učite ih o emocijama

Mala djeca često doživljavaju velike emocije, ali ih još nisu naučila izraziti riječima. Stoga je važno da roditelji koriste riječi koje opisuju osjećaje kada razgovaraju s djecom. "Na primjer, verbalizirajte svoje emocije i objasnite zašto ih osjećate. Dakle, možete reći: 'Osjećam se sretno jer idemo u zoološki vrt'", rekao je Vallejo za Today's Parent.

Važno je učiti ih o emocijama jer to pomaže poboljšati njihove komunikacijske vještine i omogućuje im da govore o svojim potrebama, željama i brigama.

Potičite pozitivno ponašanje

"Pohvalite i nagradite svoje malo dijete kada se ponaša primjereno ili pokaže pozitivne reakcije na stres", savjetuje socijalni radnik. Na primjer, možemo ih pohvaliti kada se smire nakon ispada bijesa i reći: "Ponosan sam na to kako si se smirio."

Vallejo napominje da roditelji ne smiju popustiti izljevima bijesa jer to uči djecu da je to učinkovit način da dobiju ono što žele.

Ostanite mirni

Može biti teško ostati smiren, pogotovo ako smo preopterećeni, ali važno je zapamtiti da djeca nemaju izljeve bijesa kako bi nas uzrujala. Ipak, ako ostanemo smireni, možemo spriječiti eskalaciju situacije.

Koristite preusmjeravanje

"Preusmjeravanje je učinkovita strategija koja vam može pomoći da usmjerite ponašanje svog malog djeteta kada osjetite da se sprema izljev bijesa", tvrdi Vallejo. Na primjer, ako su djeca vidjela igračku u trgovini, a ne mogu je dobiti, trebamo preusmjeriti njihovu pozornost.

"Na primjer, recite: 'Nije dobro biti bijesan jer ne možeš imati igračku. Pogledaj, tamo ima mnogo šarenih kutija. Hoćemo li imenovati boje?'", pojasnio je.

Ponudite izbore

Vallejo objašnjava: "Možete izbjeći napade bijesa tako da svom djetetu date mogućnosti koje ga osnažuju i pružaju osjećaj kontrole." Nakon što priznamo njihovu frustraciju, možemo im ponuditi izbor koji odgovara situaciji. Dakle, ako imaju napade bijesa jer je vrijeme da napuste igralište, njihove opcije mogu biti odlazak i uživanje u užini kod kuće ili odlazak pet minuta nakon što su se koristili toboganom.

Upravljanje napadima bijesa uključuje rano podučavanje djeteta o emocijama, jačanje pozitivnog ponašanja i smireno komuniciranje.

"Ako se osjećate preopterećeno, sjetite se da su izljevi bijesa normalna faza kroz koju mala djeca prolaze", zaključio je Michael Vallejo.

Pročitajte više