Terapeutkinja: Ako želite imati snažnu vezu s djetetom, morate mu se znati ispričati

Foto: Unsplash

Djeca pjesmama i u školama uče kako se ispričati. Svi smo kao mali učili četiri čarobne riječi: hvala, molim, izvoli, oprosti. Međutim, odraslima često nije naglašeno zašto je ispričavanje djeci bitno, a ako djeca ne vide kako se ispričavate, možda ni neće naučiti ispričavati se. To im može otežati razumijevanje i izražavanje emocija.

Zašto je isprika važna?

Roditelji su često uzor koji djeca mogu oponašati. Ako vide da roditelj preuzima odgovornost, pokazuje suosjećanje i ispričava se, stručnjaci navode da će dijete vjerojatno činiti isto.

"Može vam se činiti neobičnim ispričavati se svom djetetu, pogotovo ako vam takvo ponašanje nije bilo prikazano dok ste bili dijete", rekla je terapeutkinja Kate O'Brien za Parade.

"Ako je to vaše iskustvo, možda ste internalizirali poruke o ispričavanju, kao što je vjerovanje da je reći 'žao mi je' znak da ste slabi ili da su pogreške povezane sa sramom."

Kada se roditelji ispričaju svojoj djeci, to može poboljšati njihove društvene vještine, na primjer, pomoći im u stvaranju i održavanju prijateljstava, razvijanju suosjećanja te unaprijediti njihovu sposobnost izražavanja kajanja, opraštanja i rješavanja problema. Ukratko, uči djecu emocionalnoj inteligenciji, navodi ova stručnjakinja za roditeljstvo.

Kako se ispričati djeci?

Odrasli koji nisu dobili ispriku kao djeca mogu imati poteškoće u ispričavanju vlastitoj djeci kada postanu roditelji. Nedostatak iskustva s ispričavanjem u djetinjstvu može otežati prenošenje te vještine na vlastitu roditeljsku ulogu, što može utjecati na odnose s njihovom djecom. Ovo su neki od savjeta stručnjaka.

1. Uvažavajte njihove osjećaje

Prije svega, pitajte ih jesu li voljni razgovarati i ako u trenutku nisu spremni prihvatiti vašu ispriku, nemojte ih prisiljavati.

2. Ispričajte se i preuzmite odgovornost

Kada se ispričate, nemojte tražiti izgovore za ono što ste učinili. Priznajte što ste napravili i dajte im do znanja da ste svjesni kako je to utjecalo na njih. Ovo pomaže djeci da izgrade samopouzdanje i priznaju svoje greške.

3. Informirajte ih o tome što poduzimate kako biste ispravili pogrešku

Recite im da ste spremni poboljšati se, a savjet o tome koje im ponašanje smeta možete potražiti i od njih samih.

Pročitajte više