Tope li se dojenjem kilogrami ili je to samo obična laž?

Foto: 123rf 

ČESTO SE kaže da će se dojenjem kilogrami sami istopiti no nekako je vrlo malo primjera koji to zaista pokazuju. Naravno, sve o organizmu majke, o tome koliko pazi što jede, koliko se kreće, kakav joj je metabolizam, no da će se kilogrami natopljeni u trudnoći sami od sebe otopiti brzinom munje samo zato što dojite, to je zapravo malo vjerojatno. 
 
O tome govori i jedna mama, odnosno njenu priču prenosi američki portal PopSugar, koja je nakon poroda u prvih mjesec dana izgubila dosta kilograma, sretna se uvukla u svoje stare traperice, no osam mjeseci nakon poroda kilogrami ne samo da se nisu dalje topili već su se i nakupili. Doduše, trbuh se smanjio, ali su se dodatni centimetri preselili na bokove i tako se ova majka opet našla u udobnijoj, trudničkoj odjeći. Što se dogodilo i zašto na njenom primjeru nije upalila ono da se dojenjem dnevno sagorijeva minimalno 700 kalorija? To je informacija koju je ova mama dobila i od svog liječnika i od babica, informaciju kojoj se u svijetu propagira dojenje kako bi što više majki potaknulo na taj prirodan način hranjenja. O tome se piše u svim knjigama, gomila članaka nastala je baš na tu temu, a čak i mnoge slavne mame koje se već nakon mjesec dana prošeću crvenim tepihom potpuno ravnog trbuha i bez ijednog "viška" s blinkanjem trepavica znaju reći - to je zbog dojenja. 
 
Naravno, reći da dojite svoju bebu samo zato da što prije skinete nakupljene kilograme malo je neozbiljno, no.... 
 
Mama o kojoj govorimo polako je počela ispoljavati svoju frustraciju. "Ako su te informacije točne, što nije u redu sa mnom. Zašto ja ne mogu skinuti više nijedan kilogram. Koliko god se trudim kilogrami i centimetri se samo penju. Već sam pomalo frustrirana, a ne bih htjela nekim rigoroznim dijetama ugroziti količinu mlijeka jer i dalje planiram dojiti bez obzira na moje kilograme. Moja mi je beba najvažnija, ali zašto ja ne mogu biti kao sve te mame iz knjiga i članaka?"

<br>  
Odgovor je dobila od svog brata koji baš sprema doktorat o ljudskom metabolizmu, a koji ju je šokirao - dojenje uopće ne pomaže u mršavljenju. 
 
Da, činjenica jest da se dojenjem sagorijevaju kalorije, no majčino tijelo, da bi uopće proizvelo mlijeko, mora dobivati minimalno 100 kalorija dnevno više od žena koje ne doje, jer proizvodnja mlijeka treba dodatnu energiju. Baš zbog toga nije neobično da majke tijekom dojenja osjećaju veću glad jer njihov organizam traži više energije koju će dobiti od unesenih kalorija.  S druge strane - preskakanjem obroka i napornim vježbanjem s ciljem da se kilogrami što prije otope svaka majka riskira ne samo da njen organizam smanji količinu proizvedenog mlijeka već i to da organizam u nedostatku energije pusti veću količinu toksina u mlijeko. 
 
U čemu je onda poanta? Zašto neke žene lako gube kilograme dojenjem, a neke ne? Vezano je uz fizičko stanje žene prije poroda i količini kilograma nakupljenih u vrijeme trudnoće. Dakle žene koje su prije trudnoće imale normalnu tjelesnu težinu i bile fizički aktivnije, s dojenjem će doista brzo izgubiti dobivene kilograme. No one koje su i prije trudnoće bile deblje, a u trudnoći su dobili znatno više kilograma od preporučenih (više od 15 kilograma), dojenjem vjerojatno neće "profitirati" već će, kao što je slučaj i s ovom majkom, čak i dobivati na kilaži. Problem je naravno u sporijem metabolizmu koji će biti dodatno usporen ukoliko se majka ne kreće dovoljno te ukoliko je pod stresom, dakle u tom pogledu nikakve dijete koje su, priznajemo, stresne, neće pomoći pri mršavljenju, a da pritom mlijeko ostane onakvo kakvo treba biti. 
 
No jednom kada majka prestane dojiti, kada sve te sate sjedenja ili ležanja pri dojenju zamijeni šetnjama i vježbom te počne malo više spavati - tek će tada kilogrami krenuti dolje, a linija postajati sve ljepša. 
 
Ovo, vjerujemo, zaista nije izdvojen slučaj i vjerujemo da se mnoge majke diljem svijeta pitaju "zašto ja ne mogu izgubiti kilograme dojenjem" pa bi zato bilo dobro da se takve informacije, kao da je dojenje čarobna pilula za mršavljenje, više ne spominju prilikom propagiranja dojenja. 
 

Pročitajte više