Trebaju li mame očitati bukvicu tuđoj djeci tijekom dječjeg sukoba?

Foto: 123rf/Instagram

VAŠE dijete nije krivo jer ga je napalo dijete koje se, očito, ne zna ponašati...

Je li u takvoj situaciji dozvoljeno da vi kao majka nevinog djeteta održite lekciju djetetu koje je krivo? Treba li reagirati odmah ili pričekati njegovu/njezinu mamu? Ili treba jednostavno pustiti svađu i šutjeti?

Vjerujemo da mnoge mame muči ovo pitanje, otkako se po parkićima i igralištima druže s drugom djecom i roditeljima te nailaze na sve više nezgodnih situacija na ovu temu.

Nekad bismo to rekli - neka cijelo selo odgaja dijete, no današnji pedagozi imaju dva jasna pravila: Ne pokušavajte drugim roditeljima pričati o odgoju njihovog djeteta i nikada ne pokušavajte preodgojiti tuđe dijete.

Naravno, događat će se situacije kada će neko dijete pregrubo gurnuti vaše, oteti mu igračku ili ga lupiti.

Ako pričamo o djeci mlađoj od tri godine, tad je to normalno, jer djeca još uvijek ne znaju pravila ponašanja i ne shvaćaju posljedice. No ako su svojom zločestom akcijom htjeli izazvati neku reakciju kod vašeg djeteta, vaša ljutnja, kao tuđe mame, u njima bi mogla izazvati inat pa će radnju možda čak i ponoviti. 

Bolje je stoga pričekati reakciju djetetovog roditelja ili jednostavno svoje dijete odmah udaljiti od "nasilnika". Na taj će način dijete shvatiti da je učinilo nešto grozno pa kad igra opet postane lijepa i zabavna, a vidite da je vaše ili tuđe dijete napravilo nešto lijepo, tad pohvalite takvo ponašanje.


Tako djeca uče te s vremenom shvaćaju poantu prihvatljivog ponašanja u društvu.

Ono što je pak poželjno, i što se očekuje čak i od tuđe mame, jest da djecu tijekom igre promatrate tako da, ako se pojavi problem, možete reagirati prije nego što eskalira. Tako što ćete im u sekundi odvratiti pažnju glasom, igračkom, pozivom na igru.

Ako pak pričamo o malo većoj djeci, koja već shvaćaju posljedice, a još su uvijek pod vašim nadzorom, ni u tom slučaju nemojte reagirati na tuđe krivce svojim lekcijama. Jednostavno opet udaljite svoje dijete i glasno, da svi čuju, recite svom djetetu da se makne od izvora ružnog ponašanja. Tako ćete riječima upućenima svom djetetu izravno dati lekciju i onom drugom, što će biti učinkovitije, a bez burnih reakcija prema djetetu koje, zapamtite, vi niste dužni preodgajati.

Vama jedino na pameti trebaju biti sigurnost i ponašanje vašeg djeteta.

 

Pročitajte više