Trogodišnjaku nakon pada s bicikla amputirali obje noge, liječnici pojasnili zašto

Foto: 123RF

BILO da se vaše dijete bavi sportom ili se samo zabavlja s prijateljima u susjedstvu, neizbježno je da s vremena na vrijeme padne i posiječe koljeno. Nažalost, posljedice ponekad nisu bezopasne.

Za trogodišnjeg dječaka Beaudena Baumkirchnera, pad s bicikla doveo je do razorne infekcije i gubitka nogu.

Kako smo već pisali, Beauden i njegova obitelj iz Arizone, bili su u posjetu San Diegu kada se dogodio incident. Dijete je palo s bicikla i ozlijedilo koljeno. Kasnije je saznao da se zarazilo rijetkom bakterijom stafilokokom. No, prema laboratorijskim testovima, bila je riječ o MSSA, uobičajenoj bakteriji koja se lako liječi i nalazi se na ljudskoj koži. Ipak, soj koji je Beauden pokupio proizveo je toksin koji je u konačnici doveo do sindroma toksičnog šoka.

Dječakovi roditelji primijetili su da je dan nakon pada dobio vrućicu, bio letargičan i stalno se držao za stopalo. Sutradan je imao problema s disanjem i vrućica mu nije jenjavala. Otekli su mu i koljeno i usna.

Odveli su ga u bolnicu na rendgen, a kasnije i na magnetnu rezonancu. Dječak, koji je također bolovao od sepse i otkazivanja bubrega, primljen je na intenzivnu njegu gdje je proveo dva mjeseca, kažu njegovi roditelji.

Trogodišnjak je podvrgnut nekoliko operacija nogu, a početkom prošlog mjeseca liječnici su mu amputirali noge ispod koljena, navodi ABC10. No, važno je istaknuti kako su ovakve infekcije izuzetno rijetke.

Dr. Amna Husain, pedijatrica i osnivačica tvrtke Pure Pediatrics u Marlboru u državi New Jersey govoreći za Parents ističe: "Sindrom toksičnog šoka može se razviti vrlo brzo. Rijedak je, ali liječnici znaju prepoznati znakove i simptome na koje treba biti oprezan."

Poput Beaudenovog slučaja, toksični šok može dovesti do niskog krvnog tlaka, povišenog broja otkucaja srca i vrućice. 

"Sve je ovo dio upalnog odgovora na bakterije", objašnjava dr. Husain.

Osim toga, preporučuje roditeljima da obrate pažnju na signale koji upozoravaju da se nešto događa u djetetovom tijelu:

Upala
Oteklina
Povećano crvenilo na mjestu pada
Uporna temperatura
Niska razina energije

Husain poziva roditelje da u svim tim slučajevima brzo potraže medicinsku pomoć, jer iako su ovakvi incidenti rijetki, rane akcije mogu spasiti djetetov život.

Pročitajte više