U nekim zemljama postoje neobični školski predmeti, a svako dijete ih obožava

Foto: 123RF

KAD ste bili djeca, sigurno niste shvaćali da je znanje moć. Također, domaće zadaće su većini djece smanjivale želju za učenjem. Međutim, u školama širom svijeta postoje predmeti koji pomažu djeci da se priviknu na proces učenja i počnu uživati u njemu.

Ovo su neki predmeti koji bi mogli impresionirati roditelje, ali i djecu:

1. Sreća (Njemačka)

Kako postati sretan? Na ovo pitanje bi mnogi htjeli znati odgovor, a u Njemačkoj to djeca i uče. Naime, učitelji u toj zemlji djeci žele usaditi znanje o tome kako živjeti u skladu sa sobom i svijetom.

Ovaj predmet ne uključuje provjere znanja, ali tijekom godine svaki učenik ima za zadaću ostvariti projekt ljubaznosti. Na primjer, snimaju video koji može nekoga učiniti sretnijim.

2. Istraživanje (SAD)

Ovo je praktična nastava. Učenici odlaze u različite dijelove svog grada, na primjer na lokalno poljoprivredno gospodarstvo, tržnicu, restoran ili postrojenje za obradu otpada. Nastava se održava jednom tjedno i traje pet sati, a nakon svakog putovanja nastavnik podučava teoriju.

Ako je lekcija o hrani, djeca otkrivaju odakle namirnice dolaze i koja je njihova stvarna cijena, kako se uzgaja povrće i slično.

Nakon saznanja novih informacija, učenici "otvaraju restoran" pa kupuju i pripremaju hranu, postavljaju stolove i čiste iza sebe. 

Također, program često uključuje koncept restorana, proučavanje sustava proizvodnje hrane, prikupljanje žetve i uče kako zaposliti ljude.

3. Komunikacija (Španjolska)

U Španjolskoj je komunikacija obavezan predmet.

U sklopu tog predmeta učenici gledaju filmove i razgovaraju o različitim situacijama te raspravljaju o temama poput komunikacije s drugim ljudima i rješavanja različitih problema. Djeca uče kontrolirati svoje emocije i slušati druge ljude. Svakog tjedna razgovaraju o vrlo ozbiljnim socijalnim problemima.

4. Domaćinstvo (Švedska)

Ovo pohađaju sva djeca, djevojčice i dječaci. Svi sjede zajedno, šivaju, uče kako koristiti čekić i graditi kućice za ptice te kuhati.

Osim praktičnog dijela, imaju i teorijski koji obuhvaća pravila zdrave prehrane, izračunavanje važnih hranjivih sastojaka, pa čak i proračun.

Mali Šveđani tretiraju se kao odrasli: uče ih kako biti štedljivi i samostalni. Uz vođenje kućanstva, učitelji podučavaju djecu njihovim pravima i kako se boriti za svoja prava u raznim situacijama u životu.

5. Škola u šumi (Velika Britanija)

Britanska djeca od djetinjstva uče kako se orijentirati u šumi, zapaliti vatru, graditi kućice i razlikovati jestive biljke i gljive od otrovnih.

6. Debata (Nizozemska, Izrael)

Komunikacija i zauzimanje za vlastite stavove je jako važno u odraslom životu, tako da je debata odličan način podučavanja djece.

Što je najvažnije, učitelj pazi na sve znakove agresije koji će se sigurno pojaviti u žestokoj svađi. Kao rezultat toga, djeca razvijaju toleranciju prema drugim ljudima i razumiju da svi problemi imaju najmanje dvije strane.

7. Umjetna inteligencija (Kina)

Ovaj predmet se pojavio u kineskom školskom programu 2019. godine, a u sklopu predmeta djeca uče o povijesti razvoja umjetne inteligencije, ali i o načinima njegove upotrebe.

Osim teorijskog dijela, djeca izrađuju robote kako bi prakticirali ono što su naučili.

8. Joga (Velika Britanija, SAD, Australija)

Satovi joge se održavaju dva puta tjedno i traju 40 minuta. Da bi imali pravo podučavati, nastavnici moraju proći šestotjednu pripremu. Puno pažnje posvećuju funkcioniranju dječjeg živčanog sustava i pomažu djeci koja teško meditiraju. 

Mlađa djeca meditiraju samo nekoliko minuta kako bi se smirila i vježbala strpljenje. Tinejdžeri uče rješavati sukobe koji su neizbježni u bilo kojoj skupini ljudi. Uče verbalizirati emocije i mirno rješavati probleme.

9. Nauka o životu (Turska)

Djeca uče o svijetu oko sebe, odnosno, kako voditi brigu o svom zdravlju i prirodi, poštovanju prema sebi i drugima te događajima u zemlji i svijetu.

Djeca također uče o bontonu i komunikaciji sa strancima.

Pročitajte više