Učenici iz Primorsko-goranske županije rekorderi su u broju izostanaka iz škole

Foto: EPA

PROŠLE školske godine učenici iz čitave Hrvatske skupili su 39.449.494 izostanka, što je rekordan broj izostanaka u posljednjih deset godina, otkrivaju podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Opravdanih izostanaka je 38.777.325, dok je neopravdanih 672.169. Prosječan učenik izostao je iz škole 87 sati, odnosno oko 15 dana, a rekorderi po broju izostanaka su učenici iz Primorsko-goranske županije, koji su u prosjeku izostajali 96 sati. 

U top tri županije po broju izostanaka su i Istarska županija i Grad Zagreb. Po pitanju neopravdanih sati, rekorder je Međimurska županija s prosječno 5.75 neopravdanih po učeniku, dok najmanje prosječnih neopravdanih izostanaka, 0.65, imaju učenici iz Karlovačke županije.

Kad je riječ o izostancima u osnovnoj školi, najmanje izostaju učenici trećih razreda, a najviše osmaši. U srednjim školama najredovitiji na nastavi su učenici 5. razreda srednje škole, dok najviše izostaju maturanti.

Kad pogledamo izostanke po strukovnom području, najveći broj zabilježen je među budućim kožarima, a najviše neopravdanih sati imaju oni koji se obrazuju za ostale usluge, brodogradnju i obradu kože.

Pročitajte više