Ugledni psiholog tvrdi da svaki roditelj može disciplinirati dijete u ova tri koraka

Foto: Pexels

RODITELJI se gotovo svakodnevno suočavaju sa stvarima zbog kojih bi bili frustrirani kada je u pitanju ponašanje njihove djece, od izbirljivih prehrambenih navika i previše vremena provedenog ispred ekrana pa sve do pranja zubi i odbijanja odlaska u krevet. Kako objašnjava ugledni psiholog Ross Greene, postoje određeni koraci koje bi roditelji trebali slijediti da discipliniraju svoju djecu na najbolji mogući način.

"Najbolje što možete postići je utjecaj, a ne kontrola", rekao je Greene, koji u svojoj posljednjoj knjizi Raising Human Beings: Creating a Collaborative Partnership with Your Child jasno objašnjava proces od sveukupno tri koraka koje roditelji mogu poduzeti kako bi utjecali na djecu na najproduktivniji mogući način.

Kako objašnjava, najprije je važno doći do samog korijena problema kod djeteta, o kojem se god problemu radilo. Dr. Greene ovaj korak naziva korakom empatije, a to podrazumijeva roditelje koji svome djetetu postavljaju mnogo pitanja kako bi razumjeli što ih muči ili im predstavlja određeni problem.

Naime, psiholog naglašava kako je loše ponašanje djeteta najčešće uzrokovano upravo neznanjem roditelja, a preuzimanje perspektive ključno je za roditelje kako bi naučili što je u korijenu svakog djetetovog ''ispada''.

Drugi korak koji bi roditelji trebali slijediti kada je riječ o discipliniranju djeteta jest izražavanje svojih briga, odnosno zabrinutosti zbog djetetovog ponašanja. Ovo je korak u kojem roditelji moraju objasniti djetetu zašto treba ići spavati u određeno vrijeme ili jesti povrće. I posljednji, ali nimalo manje važan korak jest suradnja na rješavanju problema.

Naime, roditelj bi trebao zajedno s djetetom doći do nekog zaključka, odnosno rješenja problema. Osim što to jača vezu roditelja i djeteta, isto tako pomaže djetetu da se nauči samostalno nositi s problemima ili nekim drugim preprekama s kojima se može susresti tijekom odrastanja.

Pročitajte više