Ugledni ruski psiholog tvrdi: Najbolja stvar koju možete dati svojoj djeci je primjer

Screenshot: Youtube

Poznati ruski psiholog Mihail Labovski podijelio je svoje profesionalno iskustvo i otkrio pravila koja bi trebali slijediti idealni roditelji.

"Mame mi često dolaze i pitaju kako pomoći šesnaestogodišnjaku da izabere profesiju ili koji će fakultet upisati. Nažalost, kasnite", rekao je u uvodu.

On smatra da je djecu potrebno učiti birati od rođenja, odnosno čim mogu odgovoriti.

"Upitajte dijete što će za doručak - jaja na oko ili omlet? Vještina donošenja odluka pomaže djeci da kasnije odaberu profesiju, pa čak i životnog partnera", otkrio je jednu od tajni.

Prema riječima psihologa, važno je da dijete već u dobi od šest godina dobiva džeparac.

"Dijete može potrošiti sve na slatkiše ili uštedjeti za igračku, ali naučit će kako trošiti novac, što je vrlo važno", pojasnio je.

Zašto djeca protestiraju kada ih zamolimo da operu suđe?

Njegov savjet roditeljima je da ne tjeraju djecu na čišćenje. Kaže da se fizički rad najbolje usvaja kroz igru.

"Ako dijete u dobi od tri ili četiri godine iz zabave ili kroz igru pere suđe, onda s deset godina zbog toga neće protestirati", napomenuo je.

Labovski se oštro protivi ekranima za vrijeme jela. Kaže da dijete, koje gleda crtiće dok jede, ne uživa u hrani, već mehanički žvače.

"Stavite tanjur na stol i maknite ga za 15 minuta. Ako dijete nije pojelo, nema veze, jest će kasnije", savjetuje psiholog.

Stručnjak je siguran i u to da roditelji ne bi trebali provoditi vrijeme s djecom, kada za to nemaju volje.

"Djeca sve osjete. Bolje je provesti s djetetom 20 minuta dnevno, ali sa zadovoljstvom. Ostatak vremena posvetite sebi i svom razvoju. Uostalom, najbolja stvar koju možete dati svojoj djeci je primjer", navodi.

"Fizičko kažnjavanje nije odgojna metoda, već agresija roditelja"

Upozorio je i da djecu nikada ne treba tući.

"To nije odgojna metoda, to je vaša agresija. Dijete ne razumije zašto ga tuku, samo se boji kao životinja. Tjelesno nasilje izravan je put do neuroze. Ako se ne možete nositi s agresijom, idite psihologu", sugerira.

Glavni savjet koji Mihail Labovski daje roditeljima je da vole svoju djecu.

"Nemoguće je pretjerano voljeti dijete! Često grlite svoju djecu i govorite im da ih volite. Samo ljubav vašoj djeci može dati samopouzdanje i sretnu odraslu dob", zaključio je.

Pročitajte više