Važne informacije: Sve što trudnice, rodilje i dojilje moraju znati o koronavirusu

Foto: Pexels

MNOGE žene koje se tek spremaju na porođaj ili su nedavno rodile muče brojna pitanja vezana uz trenutnu pandemiju koronavirusa. Iako je riječ o virusu o kojem se vrlo malo zna, Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporuke koje bi trebale vrijediti za cijeli svijet.

Te preporuke je udruga Roditelji u akciji, RODA, pretvorila u slikoviti priručnik koji je objavljen na njihovom Facebooku.

"Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) trudnicama i dojiljama, u slikama. Molimo vas da dijelite, ovo su važne informacije", napisali su u svojoj objavi.

"Sve žene imaju pravo na sigurno i pozitivno iskustvo rađanja, neovisno o tome jesu li zaražene koronavirusom ili ne", jedna je od tvrdnji koje su izazvale najviše reakcija.

Kako su pojedine žene u komentarima istaknule, u Hrvatskoj čak ni prije koronavirusa nije bilo moguće imati pratnju na porođaju, a biranje položaja za rađanje za mnoge je apstraktan pojam.

Kada je u pitanju način zaštite od koronavirusa, preporuke su iste kao i za sve druge ljude - pranje ruku, održavanje razmaka, izbjegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa te kašljanje u pregib lakta ili maramicu.

Također, mnoge je rodilje brinulo hoće li moći vidjeti svoje novorođenče ako u trenutku porođaja budu pozitivne na koronavirus.

"Rodilja s koronavirusom treba dobiti podršku u dojenju, ostvarenju kontakta koža-na-kožu s novorođenčetom i osigurano dijeljenje sobe sa svojom bebom", savjetuje WHO.

Osim toga, kako prenosi RODA, "dojilje oboljele od koronavirusa smiju dojiti ako to žele", ali važno je pridržavati se preporuka o održavanju higijene.

Pročitajte više