Većina žena tvrdi da im je seksualni život bolji otkako su postale majke

Foto: 123RF

AKO ste nedavno rodili, razumljivo je da se brinete zbog prvog seksa nakon porođaja. Dobra vijest je da neke žene tvrde kako im je seks otkako su postale mame bolji nego prije.

To je podatak iz istraživanja aplikacije Peanut koje je provedeno među tisuću mama u dobi između 27 i 37 godina. Cilj istraživanja bio je utvrditi kvalitetu seksualnog života prije i nakon porođaja. Zaključak je da beba neće uzrokovati štetu kada je u pitanju akcija među plahtama.

Čak 74 posto mama izjavilo je da je kvaliteta njihovog seksualnog života sada jednaka ili bolja, a 61 posto tvrdi da osjeća veću želju za seksom.

Nervoza zbog prvog odnosa nakon porođaja je uobičajena: osjetilo ju je 62 posto novopečenih majki, dok je 45 posto priznalo da se seksa dok su djeca mlađa od godinu dana prisutna u istoj sobi.

“Promjene razine estrogena i dojenje mogu uzrokovati sporiji povratak libida”, izjavio je ginekolog Hector O. Chapa za časopis Health. 

Usprkos tome, liječnici savjetuju da treba pričekati barem šest tjedana prije prvog spolnog odnosa nakon porođaja. To je vrijeme potrebno tijelu da se oporavi i zacijeli te kako žena ne bi zaradila infekciju zbog porođaja koji je oštetio tkivo vagine.

Pročitajte više