"Za" i "protiv" ovih 8 razvikanih metoda poticanja prirodnog poroda

Foto: 123rf

SIGURNO STE i same čule minimalno tri stoposto provjerena načina kako da ubrzate trudove. Možda ste već prenijeli trudnoću pa ste se krenuli raspitivati i malo pretraživati po internetu i sigurno ste naišle na svašta. Internet je krcat savjeta, recepata, metoda, no može li se tome zaista vjerovati. Pale li ti načini i - najvažnije - koliko je sve to uopće sigurno? Posebno ako ste naletjele na neke bizarne metode poput prejedanja salatom, uživanja u preljutoj hrani, ispijanja ricinusovog ulja, do seksa, tople kupke, vježbanja i istezanja. 
 
Da bi razotkrili mitove i otkrili što doista pomaže za induciranje trudova - prenosimo vam malo istraživanje koje je na svom blogu u sklopu web stranice Mayo Clinic objavila dugogodišnja primalja Julie Lamppa. 
 
Pa krenimo redom: 
 
Vježbanje
 
Ne postoji nijedan dokaz da je vježbanje potaknulo trudove. Vježbanje je dobro tijekom i pri kraju trudnoće jer vam može olakšati porod, i uopće dati vam bolju kondiciju no da će ubrzati porod - neće. 
 
Rizici su potencijalni - ukoliko se vježba preintenzivno. Zato se i za vrijeme trudova preporučuje skakanje na lopti, hodanje, ali ne previše da se tijelo ne bi previše iscrpilo prije završnog teškog čina. 
 
Zato nikada ne brkajte vježbu, pravu vježbu, s aktivnim kretanjem prije poroda, za vrijeme trudova.  

Snošaj

Priča o sjemenu koji je bogat hormonima prostanglandinima te koji mogu potaknuti trudove ima dvije različite struje vjerovanja. Postoje istraživanja koja to potvrđuju, i ona koja to ne potvrđuju, međutim činjenica da se za vrijeme snošaja može potaknuti kontrakcija maternice, s orgazmom još i više, je provjerena i poprilično djelotvorna. 

Rizici - s obzirom da se snošaj ionako ne preporučuje rizičnim trudnoćama, za vrijeme prije poroda bi se svakako trebali savjetovati s liječnikom o tome. No ukoliko nemate nikakve zapreke za normalni snošaj, također nema ni rizika od ove metode. 

Akupunktura

I ova je metoda pokazala mnogo više pozitivnih no negativnih odgovora pa se stoga može smatrati jednom od onih koje djeluju. Rizici također nisu poznati, iako bi bilo poželjno prvo se posavjetovati sa liječnikom. 

Ricinusovo ulje 
 
O ovom se mitu priče šire već stoljećima. nekada se smatralo da će ricinusovo ulje potaknuti rad crijeva i želudca, što definitivno hoće, no danas se ipak vjeruje kako iritiranje želudca neće potaknuti kontrakcije, ali vjerojatno hoće povećati neugodu u vašem probavnom traktu. U svakom slučaju - bespotrebna i rizična smetnja koja vam neće pomoći ranije roditi.
 
Ljuta hrana 
 
Baš kao i ricinusovo ulje - i ova metoda će vam bespotrebno iziritirati cijeli probavni trakt. Od ljute i prezačinjene hrane može vam se pojačati žgaravica, stvoriti dodatni problemi ukoliko još imate i hemeroide, ali djelovati neće. Začini jednostavno na taj dio abdomena nema nikakav učinak. 
 
Čaj od lišća maline 
 
Smatra se da čaj od lišća maline može potaknuti kontrakcije no zapravo ne postoje čvrsti dokazi za te tvrdnje. Ali postoje rizici - od raznih mješavina čajeva pa bi najbolje bilo sve te metode jednostavno ignorirati s obzirom da neće djelovati. Radije si priuštite šalicu čaja od bilja koje smiruje da strpljivije dočekate taj veličanstveni trenutak. 


Joga i istezanje 

Baš kao i vježbanje, u trudnoći se čak i preporučuju lagane vježbe joge i istezanja no oni neće čudesno ubrzati kontrakcije. Pomoći će vašem tijelu da bude pripremljenije za porod, ali to je sve. Rizici su također mogući, kao i kod vježbanja, jer će intenzivno vježbanje umarati tijelo, a potencijalnim ozljedama da naravno niti ne govorimo. 

Stimulacija bradavica 
 
Logika bi mogla reći da ćete stimulacijom bradavica potaknuti trudove, jer je opće poznato kako se prilikom dojenja nakon poroda maternica stišće i grči, no to ne pokušavajte. Oh - da, ova metoda djeluje, ali nosi i dosta rizika jer bi se pretjeranom stimulacijom mogle potaknuti jače kontrakcije koje bi mogle nauditi bebi i vašem prirodnom tijeku trudnoće. 
 
Zato, drage buduće mame, posebno vi koje se baš ovih dana mučite s još jednim danom više - strpite se jer u odnosu na cijelu trudnoću, što znači još nekoliko dana. Ne požurujte svoje dijete jer ono samo što nije stiglo. 

 

Pročitajte više