Za pravi doživljaj Svetog Nikole djeca bi trebala dobiti sve ovo

Foto: Pinterest

SVE ili samo - ovisi kako gledate na materijalno i kako svoju djecu učite o pravim vrijednostima.
Sveti Nikola bio je skroman i pokloni za Svetog Nikolu rijetko su kada bili raskošni kao za primjerice Božić, no ruku na srce - sve je više onih koji će i na sutrašnji dan dobiti zaista svašta. I neće se štedjeti jer djeca zaslužuju. Koliko? To vjerojatno više ovisi o materijalnim mogućnostima nego o stvarnim zaslugama pa će tako i ove godine neko dijete dobiti naranču i slatkiš, a susjed do - puno,puno više. I tu teško da će itko stati na kraj različitostima.

No dok je Božić već nešto drugačija, raskošnija priča, Sveti Nikola mogao bi, možda bismo trebali reći - trebala bi - biti puno skromnija priča.

I dok tete u vrtiću i osnovnim školama uče djecu pravim vrijednostima koja se kriju iza Svetog Nikole, i dok se o njemu priča po crkvama i misama, kao skromnom i plemenitom čovjeku - roditelji su najčešće oni koji priču zaborave, pa velikim poklonima izmamljuju osmjeh na lica svoje djece. Ne razmišljajući zapravo da će, malu djecu pogotovo, zapravo najviše razveseliti - bilo što.

>>>Jeste li ulaštili čizmice i naučili priču o Svetom Nikoli?<<<

A što će drugo biti bolje od poznate simbolike - medenjak za snagu, "zlatni" orah za razvijanje dobrih i misli te jabuka ili naranča kao simbol legende o Nikoli koji je nestašnom i ne pretjerano dobrom dječaku Piku poklonio naranču i unatoč svemu pozvao ga da mu bude prijatelj. Pa je tako i Piko, uz pomoć naranče, shvatio poantu.

Samo to, uz lijepu priču, djeci bi trebalo biti sasvim dovoljno da se razvesele poklonima, ali i da shvate pravo značenje darivanja za Nikolu.

Pročitajte više