Zašto je Facebook zabranio ovu fotografiju?

Foto 123rf/Facebook

Kada je golotinja u pitanju Facebook ima stroga pravila - takve fotografije ne smiju biti izložene javnosti te je zato i ova fotografija majke pri rađanju svog djeteta maknuta i to samo zato što se na njoj vide majčine bradavice. 
 
Spornu fotografiju objavila je mama Francis i to u zatvorenoj grupi NYC Birth koja broji manje od 900 članova te je ova fotografija objavljena u sklopu razgovora o porodima. Ništa neuobičajeno s obzirom da takvih tematika kao i sličnih fotografija ima doslovno gdje god se okrenete, no jednu članicu ove grupe izgleda da je posebno zaboljela ta spora bradavica te je fotografiju prijavila kao nedoličnu. Facebook je odmah reagirao, fotografija je brže bolje maknuta, a mama Francis blokirana na dva dana. I tako je počeo novi majčinski rat protiv strogih pravila ove društvene mreže. 
 
Sličan spor ranije su dobile sve majke koje su objavljivale fotografije svojih beba prilikom dojenja te su tako izložene bradavice postale jedine dopustive, i to nakon #freethenipple projekta nakon kojeg su dozvoljene objave bradavica s ciljem dojenja te obnaženih grudi i ožiljaka nakon mastektomije. 


 
Hoće li ova fotografija potaknuti novi rat i nove projekte, jer kako ističu admini(ce) spomenute grupe - Facebook ima unikatna pravila kojima potpuno izjednačava golotinju i djelomičnu golotinju seksualne i majčinske prirode, a to su dva vrlo različita pojma. 

Mi želimo da se ta dva pojma razjedine i da oni koji odlučuju u Facebooku znaju razlučiti što je kakve prirode te unatoč prijavku za ovakve i slične fotografije, ostave mogućnost da se, posebno za potrebe malih, zatvorenih grupa, ovakve fotografije objavljuju. 
 
Ovoj ženi je trebalo puno hrabrosti da se ovako razgoliti pred javnosti te je čin micanja fotografije zapravo puno sramotniji od same objave. Ovo nije pornografija - ovo je fotografija početka jednog života koja može poslužiti kao inspiracija i priča drugim majkama  - ne o golotinji, već o rađanju. 
 
I nju samo iznenadio je brzi porod što je zapravo bio jedini povod objavljivanja ove fotografije. 
A što je dodatna proturječno u ovoj priči činjenica je da upravo ova mama savjetnica pri dojenju te kao takva ima pravo baš ove svoje bradavice objavljivati u drugačijem kontekstu - koliko god često želi. 
 
Ali ovako - ne. Još uvijek - ne. Iako smo i sami svjedoci da postoji bezbroj različitih grupa na kojima se objavljuju fotografije i video snimci rađanja gdje se malo, malo vidi mnogo više od onog što društvo smatra doličnim. 

Pročitajte više