Zašto majke ikad opravdavaju izgled svog tijela nakon porođaja?

Foto: Shutterstock

TRUDNOĆA i porođaj mijenjaju život majke iz korijena. Njeno tijelo, duh, um i svi njeni prioriteti prolaze veliku kušnju i reorganizaciju. Stoga iznenađuje količina kritike okoline, osobito potrebe za posramljivanjem tijela nove majke.

"Živimo u svijetu koji navodno voli bebe, a ipak misli da bismo trebali izbrisati sve dokaze o tome kako su nastale", napisala je Ellen Friedrichs u objavi za Everyday Feminism.

"Ono što smatram stvarno tužnim", kaže ginekologinja dr. Tiffany Weber, "jest reakcija javnosti na napade i posramljivanje žene zbog prirodnih promjena na njenom tijelu. Trudnoća je velika žrtva i prekrasan dar - trebali bismo slaviti ovaj proces i prigrliti nesavršenosti."

Vrijeme je da promijenimo ovaj trend

Žene vrlo često brane i opravdavaju svoj izgled nakon rađanja djeteta na brojnim internetskim forumima. Blogerica January Harshe na Instagramu je prije nekoliko mjeseci pokrenula pokret Take Back Postpartum. Putem njega potiče majke na dijeljenje fotografija svojih tijela poslije porođaja, strija i svega ostalog, uz hashtag #takebackpostpartum.

"Drugi načini za promjenu štetnog trenda uključuju promjenu vašeg fokusa. Usredotočite se na ono što je stvarno važno: vaše dijete, vaši odnosi i vaše opće zdravlje", predložila je Harshe.

Na što biste se trebali usredotočiti nakon trudnoće

Odluka o onome na što ćete se usredotočiti pomoći će vam postaviti prioritete nakon porođaja. 

Čuvajte sebe i svoje zdravlje. Redovito vježbajte i posavjetujte se s liječnikom o svemu što vas muči.

Ojačajte svoje odnose s prijateljima, obitelji i svim ljudima koji su vam važni. Ako vas ti ljudi posramljuju po pitanju izgleda vašeg tijela, možda je vrijeme za neke važne promjene.

Zadržite pozitivan stav. U vašem tijelu raslo je i razvijalo se ljudsko biće. Nije važno što itko drugi ima za reći – ni s kim se ne uspoređujte.

Nastavite se baviti aktivnostima koje volite što je više moguće. Možda vas jedna mala stvar koju radite svaki dan podsjeća na to tko ste, ali to što se vaše tijelo promijenilo ne znači da je to utjecalo na vrijednost vas kao osobe, prema Healthcareu.

Pročitajte više