Zašto su čak i blago bolesna djeca "opasna" u kolektivu

Foto: Instagram

JESENSKO doba zovemo prijelaznim, a tad su djeca obično dosta šmrkava.

Neki manje, neki više, pa će oni manje šmrkavi postati više šmrkavi, družeći se u svom mnogobrojnom kolektivu.

No jedna mama ovih dana apelirala je na roditelje da dobro paze gdje će i kada povesti svoje dijete, posebno ako je ono načeto bolešću, ali mu još nije postavljena stručna dijagnoza. 

Jer priča njenog djeteta umalo je završila kobno. Priča se pojavila na Imguru sa slikom malene Chloe na intenzivnoj njezi koja je, ne znajući to, pokupila virusnu upalu. 

"Molim vas, roditelji, ako vam djeca imaju gripu, prehlađena su i imaju očitih problema s dišnim putevima, ostavite ih kod kuće i njegujte ih", napisala je i objasnila kako je njena trogodišnja kći Chloe koja ima dijagnosticiranu astmu, zaražena respiratornim sincicijskim virusom (RSV) koji je vrlo čest i simptomi su mu relativno blagi za odrasle osobe i stariju djecu. Ali mala djeca, a posebno djeca koja imaju problema s respiratornim sustavom i plućima, mogu zaista stradati od njega. 

>>>Molim vas, perite ruke prije nego što dirate bebu jer je ova curica skoro umrla<<<

Chloe se igrala sa svojom nećakinjom na velikoj obiteljskoj večeri, na koju su je doveli iako je imala upalu pluća. Doduše blagu, i kako su njeni roditelji istaknuli, "nije to ništa, nije zarazna, bez brige". 

No to što netko nije bio jako bolestan ne znači da će tako reagirati i djeca, čiji imunološki sustav i  stanje respiratornog sustava nije na istoj razini. 

Baš zbog toga što nikada ne znate kako će se bolest manifestirati na drugu djecu, ako su vaša djeca bolesna, ostavite ih na kućnoj njezi jer prehlada neće svakoga pogoditi isto.

Dokaz je upravo malena Chloe koja je zbog "obične zaraze završila na jakim antibioticima i aparatima koja su joj pomagali normalno disati", napisala je mama LauraCorreadaSilva na Imguru, a njenu su poruku objavili brojni mediji prije nego što je izbrisala tužnu fotografiju nemoćne Chloe.  

Pročitajte više