Bebe rođene carskim rezom trebalo bi dobro premazati vaginalnim brisevima

Bebe rođene carskim rezom trebalo bi dobro premazati  vaginalnim brisevima

Foto: Instagram/Pinterest

POZNATO je da je prirodni porođaj najbolji način za dolazak na svijet, i za majku i za bebu. 
Mnogi doduše smatraju da bebe rođene carskim rezom manje pate, što je točno, ali sva su bića stvorena da prirodno dolaze na svijet i to nije nikakav nepremostiv napor ni za bebe.
 
Poznato je i to da bebe rođene carskim rezom imaju više zdravstvenih rizika od beba koje su prirodno prošle kroz porođajni kanal. Nekoliko je razloga za takvo mišljenje, a jedno od njih je i ono da bebe prolaskom kroz porođajni kanal i vaginu, u svom posljednjem ispraćaju s majkom, usput poberu još malo dobrih vitalnih bakterija koje su iznimno dobre za imunitet i otklanjanje rizika pojedinih bolesti (astma, problemi s crijevima, pretilost, dijabetes tipa 1, alergije, atopijske bolesti). To su ujedno bolesti, odnosno rizici koji se najčešće spominju prilikom usporedbe beba rođenih na ta dva različita načina. 
 
O tome su rađena brojna istraživanja koja su dokazala sve spomenute rizike, iako postoci variraju od istraživanja do istraživanja, ovisno o uzorcima i mnogim drugim faktorima. 
 
No nije to sve - znanstvenici u Škotskoj otišli su čak i korak dalje te su dokazali da bebe rođene planiranim carskim rezom kada majka uopće nije imala trudove imaju još veće šanse da obole od navedenih bolesti od onih koji su rođeni hitnim carskim rezom, nakon što se tijelo žene već počelo pripremati na prirodan porod te je u njenu organizmu već nastala snažna reakcija kakvu doživljavaju sve žene (i bebe) prilikom poroda. 


To je istraživanje rađeno u Škotskoj, na uzorku većem od 321 tisuću beba (prvorođenih) u razdoblju od čak 15 godina, a rezultati su pokazali da su znanstvenici itekako u pravu. Naime, osim što su bebe rođene carskim rezom u odnosu na prirodni porod imale veći rizik od obolijevanja, bebama koje su došle na svijet planski, bez trudova, dripova i svih drugih pomagača, prijeti još veći rizik - primjerice, za dijabetes tipa 1 taj je rizik veći za čak 35 posto. 
 
Naravno, sve su te brojke pomalo strašne, ali one ustvari znače samo rizik. Ne znače da će beba rođena planiranim carskim rezom biti bolesna ili će tijekom života obavezno oboljeti od spomenutih bolesti, ali činjenica je da su kod takvih beba, kasnije djece i ljudi, rizici od obolijevanja ipak veći. 

 

Between two worlds. #Hospitalphotography #Birthandlabour #Cesareanbirth #Ballaratbirthphotographt

A post shared by Square Shot Photography (@square_shot_photography) on


 
Ako je moguće, pokušajte ne baš nužno imati planiran carski rez, ili biti jedna od onih koja će se svim mogućim sredstvima pokušati dogovoriti o takvom planiranom porodu, no ako baš nema druge mogućnosti, što je tu je, pogotovo zato što je nedavno otkrivena još jedna znanstvena novina.

Hura! Hura! 
 
Kako smo već spomenuli, bebe koje prilikom poroda nisu prošle kroz porođajni kanal i tako nisu prošle kroz polje važnih bakterija, mogle bi ih primiti onako kako savjetuju s Kalifornijskog sveučilišta - uzimanjem vaginalnog brisa koji će se premazati po bebi. 
 
Tim je napravio malu studiju na 18 beba; 7 ih je rođeno prirodnim putem, a 11 carskim rezom. Četiri bebe rođene carskim rezom u roku dvije minute premazane su vaginalnim brisom, odnosno sterilnom gazom koja je u majci bila minimalno sat vremena prije poroda, a posebno su natopljena bebina usta, odnosno glava i lice.  


 
Potom su šest puta tijekom prvih mjesec dana starosti bebama uzimani analni i oralni uzorci te uzroci s kože, a rezultati su pokazali vrlo slične vrijednosti kod prirodno rođenih i premazanih beba, u odnosu na bebe koje su rođene carskim rezom bez ovakve liječničke intervencije. 

Tako bi ovakav način mogao uljepšati negativnu sliku koja se veže za bebe rođene klasičnim carskim rezom. 
 
S obzirom na to da postupak i nije neprirodan i ako bi pomogao bebi da i ona prođe kroz floru cijelog majčina porođajnog kanala, to bi, vjerujemo, bila jako dobra praksa i vijest za sve one koje nikada nisu i možda nikada neće roditi prirodnim putem.  

 

#leojames #mybaby #babyboy #newborn #dinosaur #sleepy

A post shared by Holly Greenup (@hollllllyj) on

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara