Želite li roditi u ova četiri hrvatska rodilišta?

Foto: 123rf

PILOT projekt koji je pokrenut na inicijativu Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, po čemu smo trenutno u vrhu ljestvice zemalja svijeta, rezultirao je da je ovih dana četiri hrvatska rodilišta proglašeno Prijateljima djece i mama, odnosno službeno -"Rodilište - prijatelj majki i djece".

Riječ je o: KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i Opća bolnica Zabok.

Službeno je i riječ o pilot projektu koji će se nastaviti s ostalim rodilištima u zemlji, nakon što se donese i nacionalni plan za njegovo provođenje.

Neslužbeno - to znači da će se djelatnici naših bolnica dodatno obučiti o prilagođavanju potrebama majki, poboljšanju komunikacije između djelatnika i pacijenata, bolje informiranosti. A najvažnije od svega jest to da će majke, prvo u ove četiri bolnice, a konačno nadamo se i brojnim drugima, moći rađati prema suvremenim standardima u kojima će glavnu riječ imati - majka i njene potrebe.

To je veliki korak naprijed i majke, a posebno buduće majke, zdušno se nadaju kako će njihova iskustva s poroda ipak govoriti o nekoj pozitivnijoj, sigurnijoj, kvalitetnijoj i svakako modernijoj slici iz rodilišta.

Neki od uvjeta koje će bolnice trebati zadovoljiti itekako će odgovarati današnjim često neostvarenim željama rodilja:

- Žene će imati pravo na samostalnu odluku o željenom položaju rađanja
- Tijekom poroda će moći slobodno konzumirati hranu i vodu
- Moći će slobodnije birati partnera koji će prisustvovati porodu
- Osoblje će morati promicati bolji partnerski odnos s pacijentima
- Jedan od uvjeta je i da bolnice smanje primjenu epiziotomije, prokidanja vodenjaka i izazivanja trudova
- A povećaju mogućnost primjene farmakoloških i nefarmakoloških metoda ublažavanja boli - od epiduralne do slobodnog kretanja prostorom, vježbanja na lopti, tuširanja
- I ono što će razveseliti mnoge - bolnice će početi primjenjivati još više i duže metodu koža na kožu

<<<Ovo su prava žena i stvarno stanje u hrvatskim rodilištima<<<

No, dok se pilot projekt ne proširi po drugim rodilištima, zanima nas, jeli ovo kriterij po kojem biste za svoje rodilište odabrali neko od ova četiri spomenuta - KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i Opća bolnica Zabok.

 




 

Pročitajte više