Želite odgojiti odgovorno dijete? Psihologinja otkriva koje stvari treba izbjegavati

Foto: Shutterstock

SVAKI roditelj želi da njegovo dijete izraste u odgovornu osobu koja neće izbjegavati svoje obaveze. S obzirom na to da odgoj djeteta nije nimalo jednostavan zadatak, mnogi roditelji ne znaju potaknuti razvoj odgovornosti kod svojih mališana. Ipak, određene greške ipak ne bi smjeli raditi jer one imaju negativan utjecaj te čine više štete nego koristi.

Kako za portal Motherly objašnjava dječja psihologinja Laura Markham, nekoliko je stvari koje bi roditelji trebali izbjegavati ako žele odgojiti odgovorno dijete.

Jedna od najvećih grešaka koje roditelji rade, a sabotira razvoj odgovornosti kod njihovog djeteta odnosi se na preuzimanje odgovornosti za svaku djetetovu pogrešku. Kako objašnjava psihologinja, roditelji trebaju dati do znanja svome djetetu da je odgovorno za svoje greške i tako ga naučiti da se samostalno suočava s problemima.

Isto tako, roditelji ne bi nikada smjeli popuštati djetetu kada je riječ o obavljanju kućanskih poslova. Iako je sasvim razumljivo da od djeteta mlađe dobi nećemo tražiti da očisti cijeli stan, pospremanje igračaka ili postavljanje stola odlično će mu doći pri razvoju odgovornosti.

Još jedna greška koju često nesvjesno rade roditelji odnosi se na nedovoljno pridržavanje rutine. Uspostavljanje određene rutine vrlo je važno za svako dijete te su one presudne u njegovom životu iz mnogo razloga. Kako objašnjava psihologinja Markham, djeca već od najranije dobi svladavaju određene rutine.

Najprije je to rutina odlaska na spavanje, pospremanja igračaka i jutarnjeg spremanja za vrtić. Zatim razvijaju uspješne navike učenja i higijene, a kasnije osnovne životne vještine kroz ponavljanje kućanskih rutina, poput pranja rublja ili pripremu obroka, a sve to pridonosi razvoju odgovornosti kod djeteta.

Pročitajte više