Želite odgojiti uspješno dijete? Autorica bestselera: Nemojte mu olakšavati život

Foto: Pixabay

Većina roditelja želi djeci pružiti najbolji mogući život, ali imajte na umu da to nije uvijek dobro za mališane.

"Važno je oduprijeti se porivu da djetetu date sve ono što vi niste imali. Kreativnost i inovativnost javljaju se kada nemate sve", istaknula je Esther Wojcicki, mama tri uspješne kćeri. Susan je izvršna direktorica YouTubea, Janet je liječnica, a Anne suosnivačica i direktorica tvrtke 23andMe. Sve tri žene popele su se na vrh konkurentskih profesija u kojima dominiraju muškarci.

"Nisam im ništa dala, čak ni kad su bile male. Sve su morale zaraditi", nastavlja Wojcicki.

Svoj odgoj Wojcicki je temeljila na riječi TRICK: trust (povjerenje), respect (poštovanje), independence (neovisnost), collaboration (suradnja) i kindness (ljubaznost). Kaže da se njezine kćeri nikada nisu bojale reći bilo što i od malih su nogu bile osnažene da same zarađuju novac te ga troše kako misle da trebaju.

"Djeca su mi na neki način bila poput pokusnih kunića. Isprobala sam filozofiju odgoja na njima", dodala je Wojcicki.

Način na koji je odgajala svoju djecu bio je potpuno drugačiji u odnosu na metode koje su slijedili njezini roditelji. Zato je odlučila promijeniti stvari.

"Kad sam postala majka, rekla sam si da želim za njih stvoriti djetinjstvo kakvo sam priželjkivala sebi. Ljudi imaju tendenciju slijediti ono što su naučili, a to je ponekad pogrešno", smatra.

Wojcicki je autorica bestselera Kako odgojiti uspješne ljude, a u njemu potiče roditelje da dopuste djeci da sama donose odluke te da griješe. Drugim riječima, otvoreno se protivi takozvanom helikopter-roditeljstvu i nikad nije trčala za djecom niti ih je pokušavala zaštititi od svega.

Pročitajte više