Živite blizu mora? To bi moglo nevjerojatno koristiti vašem djetetu u odrasloj dobi

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DJECA koja provode puno vremena na plažama ili u blizini rijeka ili jezera odrastaju u osobe boljeg mentalnog zdravlja, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje provedeno u 18 zemalja otkrilo je da provođenje vremena blizu mora ili slatkovodnih voda može poboljšati mentalno stanje. Stručnjaci su odlučili istražiti potencijalne prednosti takozvanih plavih površina nakon što je sve više dokaza da provođenje vremena u zelenilu poboljšava mentalno zdravlje.

Istraživanje, koje je koordinirao Europski centar za okoliš i ljudsko zdravlje Sveučilišta u Exeteru, ispitalo je 15.000 ljudi iz 14 zemalja europskih zemalja te Honga Konga, Kanade, Australije i Novog Zelanda o njihovom djetinjstvu. Sudionici su zamoljeni da se prisjete svojih iskustava boravka u "plavim zonama" do 16. godine, uključujući koliko su ih često posjećivali, koliko su im bili blizu i koliko su im roditelji dopuštali da se igraju na tim prostorima. Također su upitani o posljednjem kontaktu s plavim i zelenim površinama i njihovom mentalnom zdravlju.

Studija je objavljena u Journal of Environmental Psychology, a otkrila je da su oni koji su u djetinjstvu imali više iskustava s plavim zonama pridavali veću vrijednost prirodnim okruženjima i povećanu vjerojatnost da će ih posjećivati u odrasloj dobi. Kao rezultat toga, provođenje vremena na tim mjestima povezano je s boljim mentalnim stanjem.

"U kontekstu sve veće industrijalizacije svijeta, važno je razumjeti kako su iskustva boravka u prirodi povezana s blagostanjem kasnije u životu. Naša otkrića sugeriraju da boravak u plavim prostorima tijekom djetinjstva ima korisne posljedice za mentalno zdravlje odraslih", rekla je Valeria Vitale, doktorandica na Sveučilištu Sapienza u Rimu i glavna autorica studije.

Stručnjaci su također primijetili da mnoga djeca možda neće provoditi vrijeme u blizini vode jer takva okruženja mogu biti opasna za mlade, a roditelji su s pravom oprezni.

"Ipak, ovo istraživanje sugerira da djecu treba poticati da se osjećaju ugodno u takvim okruženjima i razvijaju vještine kao što je plivanje jer to može imati dosad nepriznate doživotne koristi", komentirala je dr. Leanne Martin sa Sveučilišta Exeter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.