Znakovi koji pokazuju da bi dijete moglo biti pod stresom

Foto: Shutterstock

IAKO mnogi roditelji toga nisu svjesni, i djeca mogu biti pod stresom baš kao i odrasli. Iako znakovi nisu uvijek lako prepoznatljivi, psiholozi naglašavaju kako oni itekako postoje te ih roditelji ni slučajno ne bi smjeli ignorirati. U slučaju da se ignoriraju, početni znakovi upozorenja mogli bi prerasti u ozbiljnije probleme koji nisu nimalo bezazleni, donosi Mayo klinika.

No koji onda simptomi ukazuju na to da bi dijete moglo biti pod stresom? Kako objašnjavaju psiholozi, oni se uglavnom razlikuju od djeteta do djeteta pa ih nije jednostavno prepoznati. Sve to dodatno otežava dijagnosticiranje ovog problema, ali najčešći simptomi uglavnom su sljedeći:

  • emocionalni ispadi ili povećana razdražljivost. Stres dovodi do pojačanog osjećaja ljutnje i razdražljivosti. Dijete u tom slučaju može imati emocionalne ispade koji nisu u skladu s njihovim prethodnim ponašanjem ili trenutnom situacijom u kojoj se nalazi.
  • problemi sa spavanjem. Čini se da brige i strahovi izlaze na vidjelo tijekom spavanja. Dijete koje se nalazi pod stresom u većini slučajeva može imati problema s nesanicom ili ima česte noćne more.
  • povlačenje u sebe. Roditelji često znaju primijetiti da se njihovo dijete odjednom počelo povlačiti u sebe i više se ne druži s vršnjacima.
  • izbjegavanje hobija i aktivnosti koje su ga ranije zanimale. Kada dijete počne izbjegavati određene hobije ili aktivnosti u kojima je ranije uživalo, to bi mogao biti jedan od znakova pojačanog stresa.
  • problemi u školi. Značajne promjene u školskom uspjehu djeteta često znaju biti znak stresa. Stres otežava djetetu da se usredotoči tijekom školskog dana ili dok piše zadaću. Emocionalni ispadi i ljutnja u školi također mogu izazvati probleme s prijateljima ili učiteljima/profesorima.
  • bolovi u trbuhu ili glavobolje. Kada je dijete pod stresom ili osjeća tjeskobu, njegovo tijelo oslobađa hormon kortizol, što može izazvati grčeve u trbuhu i glavobolju.

Iako ovi simptomi ne moraju nužno značiti da je dijete pod stresom, upravo su ti znakovi česta upozorenja da nešto nije u redu s pojedincem te da bi trebalo istražiti točan uzrok problema, upozoravaju psiholozi.

Pročitajte više