Znakovni jezik za bebe

Foto: Instagram

BEBE ne znaju govoriti, ali se znaju sporazumijevati. Ponašanjem jasno pokazuju kada su zadovoljne ili nezadovoljne, a brojne mame po vrsti plača mogu prepoznati što bebi treba.


Međutim, bebe se mogu sporazumjeti i znakovnim jezikom, tj. pokazivanjem rukama. I bez ikakve pripreme i "treninga" mališani znaju rukom ili prstom pokazi željeni predmet. Lako ih naučite i mahati rukom na odlasku "pa-pa", ali one mogu još više.

Kako pristupiti učenju?


Znakovni je jezik odličan način da se premosti jaz u vrijeme u kojem dijete zna točno što želi, ali još ne zna govoriti. Zato ih možete naučiti da svoje osnovne potrebe izraze rukama, ali ih tome trebate podučiti. Tako, primjerice, kada pričate o hrani, pokazujte usta pa će dijete s vremenom shvatiti da se taj znak odnosi na hranu i glad.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da, kako bi se bolje sporazumjeli s bebom, dok im govore, sve pokazuju znakovima. Kada im pokažete mlijeko, napravite znak za mlijeko i slično. Važno je paziti da vas dijete prati pogledom dok to radite.

Kada početi?

Dobro vrijeme za početak učenja jezika znakova jest kada dijete može oponašati znak pozdrava "pa-pa". Prije toga je prerano.

Pomaže razvoju govora

Znakovnim se jezikom potiče razvoj govora jer bebe shvaćaju da svaku stvar predstavlja neka oznaka, bilo u verbalnom, bilo u znakovnom smislu. Djeca u pravilu uspiju izgovoriti riječi koje su dotad pokazivali i napuštaju znakovni jezik. 

Pročitajte više