Kod beba su ove stvari puno važnije od dobivanja na kilaži

Kod beba su ove stvari puno važnije od dobivanja na kilaži

Foto: Instagram

KAKO znati razvija li se vaša beba kako treba u periodu kad vam zakazani pregledi kod pedijatra nisu još na vidiku? A vas muči standardno pitanje - je li sve u redu s mojom bebom i njenim razvojem?

Pogotovo ako ste roditelj malo sitnije bebe koju prolaznici i poznanici često znaju škicnuti začuđenog pogleda i komentara: "Kako je mala, hraniš li je, je li to okej, pa trebala bi biti veća, zar ne? Moj mali je u toj dobi već bio....". Ili druga krajnost, s čime hranite tog King Konga, pa je znate li vi da beba ne treba toliko jesti..." 

 

Sammy D showing off his extra medium muscle shirt and strong Lofton genes. #fatbaby

Objavu dijeli Emily Lofton (@emilyl5)

Kilaža i izgled prvo su što uočimo kod bebe i prva stvar na temelju koje ljudi pokušavaju odgonetnuti dob bebe, a roditelj njeno zdravlje. No, iako znamo da nismo svi isti, to saznanje često smetnemo s uma kad su bebe u pitanju. Zato su roditelji često u panici. Iako svoju bebu smatraju zdravom, buba u uhu im ne da mira pa mjere, dohranjuju i čine svašta ne bi li i njihova beba narasla koliko treba.

No, kako odrediti što je "točno" kad nitko nije isti... Iako je prosječna kilaža djeteta od godine dana između 9 i 11 kilograma, to stvarno nije mjerilo za sve.

Upravo zato prestanite, jednom zauvijek, pokušavati dokučiti je li vaša ili tuđa beba zdrava i "prava" kada je riječ o veličini i težini, jer te znakove trebate tražiti negdje drugdje.

Primjerice: ima li vaše dijete zdravi sjaj u oku? Ako ima, ono je sretno, zadovoljno. Snaga njihovih mišića znak je njihove zdrave konstitucije, živahnost i dobro raspoloženje znak su dobrog mentalnog zdravlja. To su signali da se dijete stvarno dobro razvija i to je puno važnije od njihove visine i težine.

Uostalom, rast isto stiže u fazama, a sama kilaža poprilično ovisi o konstituciji roditelja. Obično se kaže da će djeca visokih, mršavijih roditelja biti i sama mršavija i možda lakša od prosjeka, dok će nabijena djeca roditelja koji su niži rastom u početku svog života sigurno biti nešto teža od prosjeka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara