Znate li čije bebe najviše plaču?

Foto: 123rf

MISLITE li da je vaša beba najveći plačljivko na svijetu jer plače stalno i uvijek? Da niste možda iz Kanade? 

Kanade? Zašto, pitate se, baš iz Kanade? E pa zato što bebe iz Kanade navodno plaču najviše od svih drugih beba, a slijede ih bebe iz Velike Britanije, a potom iz Italije. Nažalost, rado bismo vam rekli da bebe iz Hrvatske plaču najmanje ili da su u tome još i dobre, ali naše bebe nisu bile uključene u studiju pa ne zapravo ne možemo znati na kojem smo mjestu top ljestvice najvećih plakalica na svijetu. No iako nam je Italija jako blizu pa postoji bojazan da su možda i naše bebe slične talijanskim, razuvjerit će vas podatak kako bebe koje dokazano plaču najmanje žive također vrlo blizu - u Njemačkoj, u Danskoj, ali i daleko - u Japanu. 

>>>Zašto bebe plaču? Prepoznajte znakove<<<

Naravno, studija koja je objavljena u Journal of Pediatrics bila bi znatno bolja da su u njoj bile uvrštene bebe iz puno većeg broja zemalja, ali hajdemo vidjeti kako su do ovih rezultata uopće došli i što točno znači, odnosno koliko dugo vremena bebe plaču u pojedinim zemljama. Iako - bebe i plač, to je nešto što se zapravo smatra normalnim.  

Prema ovoj studiji bebe u Kanadi, a onda u Velikoj Britaniji i Italiji, i to bebe stare između 3 i 4 tjedna starosti, plaču više od 3 sata dnevno, više dana (najmanje 3) u tjednu. Dakle - sve manje od toga doista je normalno, osim u onih super zemljama gdje je studija pokazala kako tek 5-6 posto beba iz tih zemalja plaču više od tri sata, više od tri dana u tjednu. 

>>>Bilo je očajno gledati bebe kako ne plaču<<<

A zašto je tome tako i koliki je utjecaj geografske pripadnosti, studija to nije mogla potpuno dokazati, ali valja naglasiti to da su ove brojke uglavnom vezane uz neprestani plač koji je povezan s dojenačkim grčevima i spavanjem, odnosno različitim tehnikama i općenito stavovima o spavanju beba koji se dosta razlikuju u tradiciji različitih zemalja. I to tradiciji koja je povezana s nekim "narodnim navadama i vjerovanjima". 

Treba li vam stoga zaključak ili savjet - može biti i jedno i drugo - uživajte u trenucima kada ne plaču i utješite se činjenicom da vaša beba ipak nije iz ovih "groznih" zemalja. 

Pročitajte više