Znate li koje sve korake bebe odrađuju prije svog prvog pravog koraka?

Foto: 123rf

NE NAUČE sva djeca hodati u isto vrijeme.

Neka hodaju vrlo rano, već s deset mjeseci, dok se drugima ne žuri toliko. Stručnjaci ističu da, ako dijete do 18 mjeseci ne hoda samostalno, ali je zdravo i općenito dobro napreduje, ne treba tražiti pomoć liječnika.

FAZE KOJE PRETHODE HODANJU

Više faza prethodi hodanju, ali ne prolaze ih svi mališani. Neki uopće ne puzaju, drugi ne hodaju na koljenima, a neki odmah iz sjedećeg položaja krenu hodati držeći se za namještaj.

Vojničko puzanje

Radi se o kretanju na laktovima i nogama koje još nisu savinute u koljenima, koje podsjeća na kretanje vojnika kada žele ostati neopaženi. Obično prethodi pravom puzanju.

 

Puzanje

Djeca obično počnu s laganim puzanjem iza osmoga mjeseca života. Prije toga su na trbuhu promatrali što se događa i obično neko vrijeme na mjestu njihali guzom naprijed-natrag prije nego što su se otisnuli u šetnju na koljenima i dlanovima.

Šetnja na guzi

Neki mališani nikako ne vole biti na trbuhu pa je početak puzanja odgođen ili ga ni nema. Stabilno sjede i u nekom se trenu počnu vući na guzi, pomažući si rukama. Mališani u tome znaju biti vrlo vješti i kretati se poprilično brzo.


Hod na koljenima

Neki mališani između puzanja i hodanja ubace fazu hoda na koljenima. Na koljenima su mnogo stabilniji nego na stopalima, a ruke su im slobodne da hvataju i nose sve što im treba.

Hod uz namještaj

Nakon što uspiju ustati držeći se za mali stol, fotelju ili neki drugi komad namještaja, djeca će najčešće završiti na guzi. Malo-pomalo snaga u nogama će postajati veća pa će moći izdržati neko vrijeme stojeći. Ubrzo će zakoračiti te hodati primajući se uz sve što im se nađe na putu.

Što je očekivano za koju dob?

Pet do šest mjeseci - okretanje u ležećem položaju
Šest do osam mjeseci - samostalno sjedenje
Devet mjeseci - puzanje ili šetnja na guzi
12 mjeseci - prvi samostalni korak

Kao što smo napomenuli, razvoj svakog djeteta je individualan te ne utječe na njegovu kasniju spretnost i koordinaciju pa se nemojte zabrinuti ako vaše dijete neke od ovih razvojnih koraka dostigne nešto kasnije. Ako mislite da imate razloga za zabrinutost, posjetite liječnika.

 

Pročitajte više