Znate li uopće u kojem ste mjesecu trudnoće? Postoje dva različita načina računanja

Foto: 123RF

ŽENE koje planiraju imati dijete očekuju da će njihova trudnoća trajati oko devet mjeseci. Ali mnogi se očevi i majke pitaju koliko ustvari ima tjedana u devet mjeseci. Prosječna trudnoća traje četrdeset tjedana od prvog dana posljednje menstruacije.

Tjedni trudnoće vs. mjeseci

Planiranje devetomjesečne trudnoće može biti zbunjujuće ako pogledate ukupan broj tjedana u prosječnoj trudnoći. Kad malo bolje proučite brojke, čini se da trudnoća traje 10, a ne devet mjeseci.

Ako pretpostavite da je u mjesec dana točno četiri tjedna, to znači da trudnoća stvarno traje 10 mjeseci. Problem ovog izračuna je taj što pretpostavlja da svaki mjesec traje 28 dana. Ali većina naših kalendarskih mjeseci traje 30 ili 31 dan.

Da bi stvari bile još više zbunjujuće, postavlja se i pitanje kada ste zapravo zatrudnjeli. Naime, do trenutka kada vidite pozitivan test na trudnoću, obično ste trudni oko četiri tjedna.

Istina je da zdrava trudnoća traje između devet i 10 mjeseci. No da bi utvrdio vaše faze trudnoće i procijenjenog datuma porođaja, vaš će liječnik pratiti vašu trudnoću u tjednima, a ne u mjesecima.

Tromjesečja trudnoće

Osim računanja u tjednima i mjesecima, mnoge žene svoju trudnoću prate u tromjesečjima. Svako tromjesečje traje oko 12-13 tjedana. Tri su trimestra u trudnoći.

Prvo tromjesečje

Ovo rano tromjesečje obično uključuje vrijeme od prvog do trinaestog tjedna. 

Drugo tromjesečje

Srednje tromjesečje obično uključuje vrijeme od 14. do 27. tjedna. Mnoge mame smatraju da je ovo najlakše tromjesečje.

Treće tromjesečje

Vaše posljednje tromjesečje obuhvaća vrijeme od 28. do 40. tjedna. No, treba znati da mnoge žene rode prije 40. tjedna, dok neke mogu biti trudne tjedan ili dva duže.

Brojanje tjedana i mjeseci trudnoće

Postoje različiti načini raspoređivanja mjeseci trudnoće, ovisno o tome naglašavate li prvo tromjesečje ili posljednje tromjesečje. Evo nekoliko uobičajenih kvarova u mjesecima trudnoće.

Trudnoća po mjesecima: Naglasak na prvom tromjesečju

Ova raščlamba pretpostavlja da je rana trudnoća vrlo važna. Budući da mnoge žene nisu svjesne da su trudne tijekom prva dva tjedna, prvi se mjesec produžuje na šest tjedana.

1. mjesec: od 1. do 6. tjedna
2. mjesec: od 7. do 11. tjedna

3. mjesec: od 12. do 16. tjedna
4. mjesec: od 17. do 20. tjedna
5. mjesec: od 21. do 24. tjedna
6. mjesec: od 25. do 28. tjedna
7. mjesec: od 29. do 32. tjedna
8. mjesec: 33. do 36. tjedan
9. mjesec: od 37. tjedna

Trudnoća po mjesecima: Naglasak na trećem tromjesečju

Ovaj način računanja uzima u obzir da neke žene rađaju djecu prije napunjenih 40 tjedana trudnoće.

1. mjesec: od 1. do 4. tjedna
2. mjesec: od 5. do 8. tjedna
3. mjesec: od 9. do 12. tjedna
4. mjesec: od 13. do 16. tjedna
5. mjesec: od 17. do 20. tjedna
6. mjesec: od 21. do 24. tjedna
7. mjesec: od 25. do 28. tjedna
8. mjesec: od 29. do 32. tjedna
9. mjesec: od 33. tjedna

Kao što možete vidjeti iz ova dva načina računanja, postoje različiti odgovori na pitanje u kojem ste mjesecu trudnoće. Niti jedan od njih nije pravi ili pogrešan. Jednostavno navedite koji ste tjedan ili koji mjesec smatrate prikladnim za vašu gestacijsku dob, piše Very Well Family.

Pročitajte više