5 trenutno najpopularnijih naslova na policama knjižara

Foto: Promo, Instagram

SAZNAJTE koji su se naslovi najviše čitali ove godine.

Ušli smo u ljeto, a time i ostavili prvi dio godine iza nas. Sada kada pomalo sve staje (barem što se posla tiče) možemo se osvrnuti unazad i pogledati koji su to romani obilježili ovu godinu. O većini smo već iscrpno pisali pa nećemo trošiti previše riječi. Osim ovih: ako želite biti u toku, pročitajte svaki od njih. Oštroumni promatrači primijetit će da su na listi većinom krimići te možda iz toga izvlačiti zaključke. Požurite s čitanjem, jer nas do kraja godine čeka još puno dobrih knjiga.
 
1. Žeđ – Jo Nesbo

Svaki roman Joa Nesboa je trenutačni hit, ali novi nastavci serijala o detektivu Harryju Holeu posebna su priča. Kad su svi fanovi mislili da je serijal gotov, Nesbo ih je iznenadio novim krimićem kojim (ponovno) potvrđuje da je jedan od najvećih pisaca krimića ikada. Ove godine dolazi nam i film po romanu „Snjegović“ s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi. (Fokus, 149,00 kn)


 
2. U vodu – Paula Hawkins

Prema broju prodanih primjeraka, ovdje bi trebao stajati roman „Djevojka u vlaku“, ali njega ste sigurno pročitali. Niste? Zatvorite internet i pročitajte knjigu pa se vratite. Sad možemo dalje. Ovo je nova knjiga autorice i moramo pohvaliti izdavača što ju je objavio gotovo istovremeno s originalom. Osim toga, cijena hrvatskog izdanja je niža. Malo složenije štivo od prvijenca, s većim brojem likova, ali to samo produbljuje misterij i slatku izgubljenost koju potiče svaki dobar krimić. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)


 
3. Ona prije mene – JP Delaney

Ovaj hičkokovski krimić poseban je po tome što iznimno dobro koristi ambijent u kojem se zbivaju zločini. Žena koja želi pobjeći od prošlosti useljava u prekrasnu, minimalističku kuću koja je gotovo pa živa. Arhitekt koji ju je sagradio ima posebne uvjete za one koji u njoj stanuju što dodaje element neobičnosti. Prethodna stanarka ovdje je skončala život, kako li će završiti ova? Svi znamo koliko je strašno kada nam netko diše za vratom, koliko je tek strašno kada diše prostor oko nas? (Znanje, 99,00 kn)


 
4. Sve, baš sve – Nicola Yoon

Ova je knjiga kod nas objavljena netom prije dolaska filma u kina. Čitatelji su tako imali prilike ekranizaciju pogledati odmah nakon čitanja. Prekrasan roman o tinejdžerici koja je cijeli život, zbog rijetke alergije, provela zatvorena unutar četiri zida. No, u priču se umiješala sudbina u liku novog, šarmantnog susjeda. Ono što se nalazi unutar korica ove knjige pravi je vatromet emocija i opisuje buđenje života koje podsjeća na proljeće kad sve procvjeta. Ima sretan završetak, ne brinite. (Znanje, 99,00 kn)


 
5. Maestra – Lisa Hilton

Vjerojatno najkontroverzniji roman godine, „Maestra“ je podijelila čitatelje, ali rijetki su mogli odoljeti njezinom uvrnutom šarmu. Najjednostavniji način za opisivanje ovog romana je usporedba s knjigom (i filmom) „Talentirani gospodin Ripley“. Što se događa kad žena shvati da igranje po pravilima koje su pisali muškarci ne donosi uspjeh? Dogodi se puno krvi, seksa, luksuza i dizajnerske odjeće. Ali, ne na način koji biste očekivali. Pisana u prvom licu, „Maestra“ nam pruža uvid u um jedne vrlo opasne žene – koja ima stila. (Stilus, 99,00 kn)