7 načina kako da se razbudiš bez kave

Foto: Instagram, We Heart It, Allure

NEMOJ nas krivo shvatiti, mi obožavamo kavu.

No, ponekad pokušavamo živjeti što zdravije ili se dogodi da nam je ponestane pa moramo potražiti druge načine kako da se ujutro što brže razbudimo, kako bi mogli što prije prionuti na radne zadatke.

Danas ti donosimo nekoliko načina kako to postići.

1. Prirodno svjetlo

Nakon što otvoriš svoje oči, podigni rolete i duboko udahni. Prirodna sunčeva svjetlost pomaže tijelu u proizvodnji vitamina D i podiže razinu serotonina, hormona sreće, što poboljšava tvoje raspoloženje. Šetnja po suncu, tijekom stanke na poslu, može imati iste pogodnosti pa bi bilo šteta ostati u zatvorenom prostoru.



2. Hladni tuš

Iako vjerujemo kako ti ovo zvuči kao scenarij za neki horor film, imamo dobre vijesti: otuširaj se u toploj ili vrućoj vodi, ovisno o preferencijama, a eksploziju hladne vode dodaj tek na samom kraju, za brzo razbuđivanje.



3. Ostani hidratizirana

Kada ne piješ dovoljno tekućine, tvoje tijelo dolazi u stanje dehidriranosti, a kada se to dogodi, osjećaš se umorno i malaksavo, jer dehidracija utječe na protok krvi u mozak. Čaša što hladnije vode ujutro, osigurat će ti brže razbuđivanje, no i tijekom dana, vodi brigu o tome da je piješ dovoljno.



4. Vježbaj

Znamo da ti zvuči gotovo nemoguće da se ujutro digneš ranije za vježbanje, bilo kod kuće, bilo u teretani, no tjelovježba će te odlično razbuditi i pripremiti za novi radni dan. Ne kažemo da će biti lako, no s vremenom ćeš se naviknuti te se osjećati bolje. Ako to ipak nije moguće, prošeći barem dio puta do posla, fakulteta i slično.



5. Pametno biraj namirnice za doručak

Slatke namirnice, prepune ugljikohidratima, mogu te privremeno razbuditi, a i pritom su jako ukusne, no ubrzo nakon njihove konzumacije, osjetit ćeš nagli pad energije. Umjesto toga, biraj namirnice koje će ti pružiti dugotrajnu energiju, kao npr. jabuke, orašasti plodovi, jaja, grčki jogurt, zobena koša, banane, bobičasto voće i slično.



6. Stimuliraj svoj mozak

Štivo na stranom jeziku, križaljka, osmosmjerka, sudoku... Stavi pred svoj mozak teži mentalni zadatak, a nakon svega nekoliko minuta, osjetit ćeš nalet energije.



7. Žvakanje žvakaće gume

Zvuči čudno, no kada to radiš, otkucaji tvog srca se povećavaju, kao i protok krvi u mozak pa žvakaća gume ne samo da će te razbuditi, već će poboljšati i tvoje mentalne performanse. Privremeno, ali ipak...