Anina seksi kuhinja: Morske delicije

DRAGE naše kuharice, ove smo subote za vas pripremili pomalo dijetalni, ali ipak vrlo ukusan meni, kako bi se što bolje mogle pripremiti za nadolazeću ljetnu garderobu. Za predjelo smo izabrali svježu salatu s preljevom od lososa koja se može poslužiti i kao glavno jelo. Kako je riba glavno obilježje mediteranske zdrave prehrane, pripremili smo oslić koji spada u dijetetske namirnice jer sadrži malo masnoća. Za desert smo ovaj put izabrali frape od kave. Dobar tek!

Salata s preljevom od lososa

Potrebno:

100 g crvenog luka
300 g rajčica
250 g krastavaca
200 g zelene paprike 
100 g očišćenih crnih maslina
150 g feta sira
2 žlice limunova soka
Nekoliko listova puterice ili kristalke
250 ml slatkog vrhnja
50 g dimljenog lososa
1 žlica narezanog kopra
Vegeta

Priprema:

Povrće operite i narežite te pomiješajte s limunovim sokom. Sir također narežite na kockice i dodajte povrću. Preljev napravite tako da meso lososa usitnite u električnoj sjeckalici, izvadite ga u odgovarajuću posudu te dodate vrhnje, Vegetu, kopar te sve sastojke lagano promiješajte. Preljev na salatu dodajte prije posluživanja.

Oslić u vinu

Potrebno:

3 fileta oslića
2 žice mrvica
2 žlice oštrog brašna
2 žlice maslinovog ulja
1 dl vrhnja za kuhanje
1 mala žličica gustina 
2 - 3 češnja češnjaka
1,5 dl bijelog vina
limun
Vegeta

Priprema:

Filete oslića nasolite i začinite Vegetom. Uvaljajte ih u mješavinu mrvica i brašna te ispržite na maslinovom ulju s obje strane. Posložite pržene filete u vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu u kojoj inače pečete. U preostalo ulje od prženja dodajte usitnjeni češnjak, vrhnje umućeno s malo gustina i vino. Pustite da sastojci prokuhaju te posolite i popaprite po želji. Umak prelijte preko prženih fileta, poslažite kriške limuna i zapecite u pećnici. Poslužite u kuhani krumpir ili povrće.

Ledena kava

Potrebno:

3/4 l jake hladne crne kave
0.5 l mlijeka
šećera po želji
2 žličice ruma
Sladoled od vanilije (po želji)

Priprema:

Skuhajte jaku crnu kavu, ohladite je, stavite u kalup za led te zamrznite u zamrzivaču. Dobivene kockice crne kave stavite u blender ili miješajte običnim mikserom pa dodajte dvije žličice šećera, malo ruma po želji i mlijeko te izmiksajte. Kada postignete dobro izrađenu kremu od kave nalijte u čaše i pričekajte minutu da se digne ledena pjena te stavite kuglicu sladoleda od vanilije i  poslužite.