Anina seksi kuhinja: Otvaramo sezonu jagoda
Foto: Filip Dizdar
DRAGE naše Rouge kuharice, ove subotu službeno otvaramo sezonu jagoda! Jagode su pravo žensko voće: senzualne su i seksi, volimo ih sa šlagom, čokoladom, palačinkama i u kolačima. Jagoda su u prošlosti bile simbol božice Venere, zbog svog ženstvenog oblika. Mi smo ih pripremili kao ukusni kremasti mousse s bijelom čokoladom. Naš se meni ovog puta premjestio na more, pa vam za predjelo donosimo namaz od maslina, a za glavno jelo rižoto s kozicama i šparogama. Dobar tek!
Namaz od maslina
Potrebno:
150 g crnih maslina
10-30 g fileta inćuna
30 g kapara
1 žlica limunova soka
1 žlica vinjaka
3 češnja češnjaka
60 ml maslinova ulja
Priprema:
Masline i kapare najprije operite u hladnoj vodi. Maslinama zatim izvadite koštice i stavite ih u zdjelu, dodajte kapare, filete inćuna, limunov sok, vinjak, češnjak pa sve zajedno usitnite štapnim mikserom ili u električnoj sjeckalici, dok ne dobijete namaz. Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Namaz poslužite na prepečencu ili zapečenom kruhu.
Rižoto od šparoga s kozicama
Potrebno:
300 g šparoga
500 g kozica
2 povrtne kocke
80 g luka
2 žlice maslinova ulja
280 g riže
2 žlice bijelog vina
pola limuna
Priprema:
Šparoge očistite te stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i šećera. Kuhajte ih na laganoj vatri oko 5 minuta, a zatim izvadite i ocijedite. Na maslinovu ulju propirjajte nasjeckani luk i dodajte opranu rižu. Sve zajedno kratko propirjajte te podlijte s temeljcem od dvije povrtne kocke i 250 ml vode. Pirjajte oko 5 minuta uz povremeno dolijevanje vode. Zatim dodajte kozice, šparoge, vino i limunov sok pa pirjajte još 10 minuta. Po želji možete dodati i vrhnje za kuhanje na kraju.
Mousse od jagoda
Potrebno:
500 g jagoda
100 gr bijele čokolade
3,5 dcl slatkog vrhnja
3 velike žlice šećera
šlag
Priprema:
Istopite bijelu čokoladu s 1 dcl slatkog vrhnja i ostavite u hladnjaku na 10-ak minuta da se formira. Jagode sa šećerom stavite u blender ili izmiksajte štapnim mikserom te ih ostavite u hladnjaku. Za to vrijeme umutite 2,5 dcl slatkog vrhnja tako da ostane kremasto te dodajte 3-4 žlice šećera ako vrhnje nije slatko. Umućeno vrhnje zatim umiješajte u jagode te dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i sve dobro promiješajte. Ostavite u hladnjaku dva sata , da se dobro ohladi te poslužite dekorirano sa šlagom i svježim jagodama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati