Anina seksi kuhinja: Napravi sama zdrave grickalice za put

DRAGE naše Rouge kuharice, vjerujemo kako vam nije promaknuo naš ovotjedni članak u kojem vas savjetujemo koje je grickalice bolje izabrati kada ste primorane jesti na benzinskim postajama. Ponovno ćemo se dotaknuti upravo te teme jer  nas dugotrajna putovanja i boravak izvan kuće često prisiljavaju na brzu i nezdravu hranu. Ovog vikenda donosimo vam recepte za zdrave grickalice koje možete pripremiti kod kuće te spakirati i ponijeti na put. Grickalice koje konzumiramo u takvim prilikama trebale bi biti energetski bogate i manje kalorične, pa smo tako odabrale recepte  za sezamove energetske pločice, sendvič od tune te rižine kekse.

Sezamove energetske pločice

Potrebno:

300 g smeđeg nerafiniranog šećera

1 limun

150 g sezama

Priprema:

Šećer zagrijte na laganoj vatri dok ne dobijete karamel. Polako dodajte sok od limuna neprestano miješajući. Sjemenke popržite u woku ili na tavi te ih na kraju umiješajte u karamel. Smjesu odmah izlijte na papir za pečenje te je lagano razvucite u tanki sloj. Nožem narežite smjesu na pločice te kada se ohlade, skinite ih s papira.

Tuna sendvič


Potrebno:

 100 g  tune fileta u ulju

100 g sirnog namaza

1 žlica naribanog parmezana

1 češanj češnjaka

1/2 žličice vlasca

40 g kiselih krastavaca

2 integralna peciva 

Priprema:

Pecivo prerežite uzduž u tri sloja i svaku premažite sirnim namazom koji ćete napraviti tako da u sir umiješate parmezan, češnjak, vlasac i usitnjene ili naribane kisele krastavce. Po namazu rasporedite tunu i poklopite. Sendvič možete i zagrijati u mikrovalnoj pećnici ako vam je pri ruci.

Domaći rižini kolačići

Potrebno:

 3 šalice kuhane riže

 3 šalice cjelovitog brašna

 1/2 vrećice praška za pecivo

½  šalice zobenih pahuljica

1-2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Pomiješajte rižu, brašno, prašak za pecivo s maslinovim uljem i dodajte žlicu soli. Dodajte zobene pahuljice i mijesite oko 10 minuta a zatim oblikujte kolačiće i stavite ih u nauljeni lim prekrivene oko pola sata. Pecite ih oko 40 minuta na 200 stupnjeva a zatim ih umotajte u vlažnu krpu te pustite da se ohlade.