Anina seksi kuhinja: Neodoljive seoske pite

DRAGE naše kuharice, ako kojim slučajem niste ljubiteljice mora i sunčanja, nego preferirate drugačije oblike turizma, možda danas dođete na svoje. Ovaj vikend vas vodimo na selo! Iako je seoski turizam pomalo zapostavljen, nismo mogle odoljeti da jednu kuharicu ne posvetimo upravo tradicionalnim seljačkim jelima. S obzirom na vrućine, prilagodili smo meni činjenici da se kuha brzo i jede lagano, stoga donosimo jednostavnu pitu od tikvica a za desert neobičnu tortu od jabuka i zobenih pahuljica koju obavezno morate probati sa sladoledom. Dobar tek!

Pita od tikvica

Potrebno:

8 tikvica
230 g lisnatog tijesta
2 jaja
1 dl vrhnja za kuhanje
30 g ribanog parmezana
muškatni oraščić
1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u maslacem namazan i pobrašnjen kalup za torte, a zatim ga ostavite u hladnjaku pola sata. Izmutite jaja i vrhnje za kuhanje te im dodajte parmezan, malo muškatnog oraščića, posolite, popaprite i na kraju dodajte maslinovo ulje. Dobro promiješajte te dodajte 6 naribanih tikvica. Smjesu ponovno promiješajte te izlijte na lisnato tijesto koje prethodno izbodite vilicom ili čačkalicom. Stavite u pećnicu na 210 C. Nakon 10 minuta pečenja rasporedite po piti dvije uz duž razrezane tikvice. Smanjite temperaturu na 180 C° i nastaviti peći još 20 minuta.

Pita od jabuke

Potrebno:

4 jabuke

4 žlice smeđeg šećera

2 žličice cimeta

100 g maslaca

šalica zobenih pahuljica

šalica brašna

sladoled od vanilije

Priprema:
Jabuke ogulite i narežite te ih poredajte u kalup za pite koji ste prethodno namazali maslacem. Pospite ih s dvije žlice šećera i cimetom. Pomiješajte 100 g maslaca, pahuljice, brašno i 2 žličice šećera. Trebate dobiti mrvičasto tijesto koje ćete posuti po jabukama. Pecite 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 225 C. Servirajte topal sa sladoledom od vanilije.