Anina seksi kuhinja: Zapečene tikvice s mesom i neobičan kolač od limuna

Foto: Filip Dizdar

DRAGE naše Rouge kuharice, nadamo se da već uvelike uživate u ljetu ili se barem spremate na zasluženi godišnji. Mi vam i ove subote donosimo fine i brze recepte kojima možete razveselite goste, bolju polovicu ili samu sebe. Za glavno jelo odabrale smo zapečene tikvice punjene mljevenim mesom, a za desert zanimljiv kolač od limuna i jogurta koji možete poslužiti uz marmeladu od smokava. Dobar tek!

Zapečene punjene tikvice

Potrebno:

500 g junećeg mljevenog mesa

5 tikvica

1 glavica luka

3 češnja češnjaka

1 žlica svježeg peršina nasjeckanog

1 jaje

1 dcl juhe

15 dag naribanog sira

Priprema:

Tikvice operite i odrežite dio s peteljkom, prerežite po dužini. Svakoj polovici žličicom izdubite sredinu, koju ćete sačuvati. Izdubljene polovice poredajte na nauljen  lim za pečenje. Očistite i nasjeckajte luk i češnjak te ga prodinstajte, dodajte mljeveno meso i miješajte dok ne potamni. Dodajte sredinu tikvica, začinite vegetom ili začinima po želji. Poklopite i pustite da se dinsta pola sata. Popaprite, dodajte peršinov list i na kraju jaje pa tom smjesom punite polovice tikvica. Pospite ribanim sirom i podlijte s juhom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 min na 200°C, dok sir ne porumeni. Poslužite uz salatu.

Kolač od limuna s maslinovim uljem

Potrebno:

korica i sok dva limuna

200 g šećera

120 ml jogurta

3 jaja

150 ml maslinovog ulja

220 g brašna

2 žličice praška za pecivo

2 žličice sitno sjeckanog svježeg ružmarina

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje. Naribanu koricu limuna prstima utrljajte u šećer tako da šećer poprimi aromu limuna. Pomiješajte limunov sok, jogurt, jaja i maslinovo ulje. U drugoj posudi pomiješajte preostale sastojke pa ih lagano miješajući dodajte u mješavinu tekućih sastojaka. Pecite 50 min, dok ne porumeni.

Psst! Ana nosi divan jednodijelni badić brenda Lisca!