Dovoljne su samo dvije minute za podizanje tvog raspoloženja

Foto: Allure

ODAVNO je poznato kako stres, ljutnja, tuga i slično, imaju negativni utjecaj na naše zdravlje. No, dobra je vijest da naš um može ublažiti tu duševnu bol i to u samo dvije minute.

1. Smijeh
 
Smijanje je jako zdravo, posebno onda kad ti uopće nije do toga. Prema istraživanju Sveučilišta u Kansasu, osmijeh usporuje rad srca i smanjuje razinu stresa, čak i onda kad nismo sretni. On naime šalje signal ostatku našeg tijela da je sve u redu.
 
2. Sjedni uspravno
 
Istraživanje iz 2009. godine izvijestilo je o tome da uspravno sjedenje kod ljudi stvara osjećaj samopouzdanja. Jedno je pak drugo istraživanje Sveučilišta Harvard pokazalo da zadržavanje takvog položaja na svega dvije minute povećava razinu testosterona za 20 posto (što povećava povjerenje) te smanjuje razinu kortizola (hormona stresa) za 25 posto. 
 
3. Ruku na srce
 
Doslovno, koliko god čudno zvučalo. Dodir je vrlo moćan alat za iscjeljenje. Upravo zato, on može biti vrlo koristan u usporavanju tijela da odgovori na stres. A ako nemaš nikoga da te taj tren zagrli, to nije znak za očajavanje, jer jednaki učinak ima stavljanje vlastite ruke na srce, trljanje ruku ili masiranje glave, piše Huffington Post.