Eco šik: Garderoba od ekološki uzgojenih materijala

Foto: Stella McCartney, H&M

MODNIM novotarijama nikad nema kraja, no ipak je modni svijet u zadnje vrijeme zavapio za jednim "sasvim logičnim" trendom - odjećom proizvedenom od ekološki prihvatljivih materijala.


Organska odjeća je proizvedena od prirodnog pamuka koji nije genetski modificiran i koji je uzgajan na zemljištima koja nisu prskana raznim citološkim otrovima poput pesticida i herbicida.
 
Prema informacijama ekološke organizacije Greenpeace, u svijetu se upotrebljava oko 1.8 milijardi kilograma pesticida koji se odlažu na razna divlja odlagališta, a oni ostaju aktivni još godinama nakon upotrebe jer na taj način ugrožavaju cijeli ekosustav, te ih se zbog toga smatra jednim od glavnih uzročnika zagađenja.



Kako je koža organ koji apsorbira tvari koji se na njoj nalaze, vrlo je jasno da je poželjno da odabereš odjeću od organskog pamuka koji je zdraviji, mekši i nježniji za kožu, a osim toga ima i hipoalergijsko svojstvo.

Da je kvaliteta odjevnih materijala jako važan pojam u modnoj industriji dokazuje i puno dizajnera koji se okreću korištenju zdravijih organskih materijala, a među njima svakako valja spomenuti i hrvatski brend Brokula&Ž koji već neko vrijeme vlada hrvatskom modnom scenom svojim zanimljivim pristupom.

Osim što dizajniraju ekološki prihvatljivu odjeću, modni dvojac Davor Bruketa i Nikola Žinić svojom odjećom odašilju sjajnu poruku svima. Osim što možemo nositi eko dizajn, on može u isto vrijeme biti udoban i kupljen po prihvatljivoj cijeni, a svima su posebno zanimljive skrivene poruke koje možemo pronaći s unutarnje strane odjeće. To posebno dokazuje činjenicu da eko odjeća uopće ne mora biti dosadna.

Suradnja mode i ekologije postaje sve popularnija, pa su se i poznati priklonili ovom eko chic trendu. Julia Roberts poznata je po tome što voli organsku odjeću, glumac Colin Firth ima vlastiti Eko butik s odjećom od ekološki prihvatljivih tkanina, a i Stella McCartney poznata je po vjernosti svojim eko kolekcijama, te dizajnira čak i organsko donje rublje.