Indox dijeta: Predstavljamo vam prvu Index Rouge dijetu koju će provoditi Sonja Gajić!

Foto: Ivan Klekar

DRAGE naše Rouge djevojke! Kao što već znate, prošlog smo tjedna izabrali 4 djevojke kojima ćemo pomoći da do ljeta dođu u top formu! Nakon što je naša vrsna stručnjakinja Olja Martinić obavila sve pretrage u Poliklinici Bagatin, odredila je kojoj djevojci najbolje pristaje koja dijeta!



Danas vam predstavljamo Sonju Gajić i Indox dijetu koju će ona provoditi.

Indox dijeta

Najveći broj osoba spontano planira dnevne jelovnike i u velikoj mjeri način prehrane posljedica je navika koje stječemo u ranom djetinjstvu.

Znanstvenici su temeljem rezultata svojih istraživanja izradili preporuke o prehrani koji se slikovito izražavaju tzv. piramidom prehrane. Ovako slikovit prikaz dosta je razumljiv i ne predviđa individualne razlike. Probava je vrlo složen proces, a uloga joj je pripremiti hranu za apsorpciju. Govorimo li o "probavnim kapacitetima" uočit ćemo velike razlike od osobe do osobe, ali i da se kod svake osobe odnos prema hrani mijenja tijekom života.

Tako susrećemo osobe koje jedu slatkiše, a ne debljaju se dok vremenom smanjujemo količinu unesene hrane, ali se ipak u kasnijim godinama više debljamo pa nam pojedine namirnice čak izazivaju osjetne smetnje.

Brigu o prehrani pojačavamo u slučaju želje za korekcijom mase ili u slučaju narušenog zdravstvenog statusa.

Rješenja problema nastalih našim prehrambenim nemarom nalazimo u dijetama, a sve češće i u pojačanim tjelesnim aktivnostima.

INDOX dijeta je prijedlog jelovnika koju smo osmislili sukladno navikama osoba sa našeg prostora i koja uvažava preporuke WHO kada su u pitanju optimalni unosi.

Temeljena je na pretpostavljenom unosu od 1500 kcal i namijenjena je isključivo zdravim osobama.

Za našu čitateljicu Sonju Gajić jelovnik je napravila Dora Babić, mag. nutr.

Jelovnik je izrađen na osnovu preporučene redukcijske prehrane od 1500 kcal/dan prema privatnoj bazi podataka za namirnice i privatnim recepturama.

Nakon što smo izvršili mjerenja, prikupili anamnestičke podatke i analizirali kap krvi imamo dovoljno podataka za individualno planiranje prehrane  naših čitateljica.



Gajić Sonja će  narednih deset dan primjenjivati režim prehrane Indox dijete i piti oko 3 -5 šalica žutog čaja. Nakon toga naša će je Olja pregledati te odrediti daljnji plan.

Indox dijetu objavit ćemo u ponedjeljak, a prva iskustva naše Sonje za tjedan dana!