Izgledaš li starije zbog načina na koji se šminkaš?

Foto: John Galliano

AKO nisi tinejdžerica koja pokušava upasti u noćni klub, sigurni smo kako ni pod koju cijenu ne želiš da te tvoj make up učini vizualno starijom.

Nažalost, mnoge žene i djevojke nanose šminku na kriv način te tako licu dodaju i do 10 godina! Zapamti naše savjete i dopusti da šminka radi za tebe, a ne protiv tebe.

1. Pretežak puder

Debeli slojevi pudera nikad nisu dobra ideja bez obzira na to imaš li 20, 40, 50 ili 60 godina. Težak puder licu oduzima prirodan izgled te ga čini "umjetnim" te ulazi u borice i nabore te tako dodaje godine. Kriva boja također može dodati godine, pogotovo ako se radi o nijansama s narančastim tonom. Biraj lagane pudere ili BB kreme koje će pokazati svu ljepotu tvog lica, a za sitne nedostatke kao što su prištići ili masni sjaj, koristi korektor i transparentni puder u prahu.

2. Kriva linija tuša ili olovke

Ovo je česta greška koju rade mnoge žene. Dok ne naučiš kakva linija pristaje upravo tvom obliku očiju, bilo bi bolje da se držiš dalje od tuša i olovke. Kriva crta može smanjiti oči te učiniti da izgledaju upalo ili pomalo izobličeno pa ovom koraku u šminkanju posveti posebnu pažnju.

3. Krivi korektor

Dobar korektor teško je naći, no to ne znači da se moraš zadovoljiti bilo kojim koji ti padne pod ruku. Presuhi korektor na području oko očiju jako ističe bore, baš kao i pregusti korektor, a nije dobro ni koristiti korektore koji su presvijetli. Nađi korektor koji ima dobar pigment i nježnu teksturu te ga u kožu ispod očiju lagano utapkaj prstima.

4. Prejako rumenilo

Nije važno o kojoj se nijansi radi - previše rumenila uvijek izgleda loše. Rumenilo bi trebalo lagano naglasiti boju tvojih obraza, a ne postati još jedan modni dodatak u tvom looku.

5. Previše bronzera

Preplanuli ten daje mladenački izgled, no pretjerano korištenje bronzera (baš kao i solarija i krema za samotamnjenje) licu dodaje godine jer izgleda neprirodno i umjetno. Kupi bronzer koji je samo 2 nijanse tamniji od tvog tena, lagano ga nanesi na obraze, vrh čela, nos i bradu te smanji doživljaj!

6. Ruž koji ne laska tvojim usnama

Tamni ruž, ruž koji ne pristaje tvom tonu lica, šljokasta sjenila s krivim tonovima...sve to može vizualno postarati tvoje lice. Pronađi nijanse koje ti najbolje pristaju i drži ih se, a usne uvijek obrubi olovkom kako bi dobile definiciju. Savjet plus - nakon tridesete, sjajila i šljokice trebali bi zamijeniti kremasti i mat ruževi.

7. Sjenila koja nisu "izblendana"

Koristiš li više nijansi sjenila na očima, važno je da ih dobro "izblendaš" - pogotovo ako se radi o crno bijelim kombinacijama. U suprotnom bi tvoje oči mogle poprimiti krivi oblik, a lice izgledati umorno.