Kako hrana može utjecati na tvoje raspoloženje?

Foto: Numero

NEDAVNA istraživanja pokazala su jaku vezu između onoga što jedemo i kako se osjećamo.

Hrana koju jedeš itekako utječe na to kako se osjećaš. Donosimo nekoliko namirnica koje će pozitivno utjecati na tvoje raspoloženje.
 
1. Vitamin D
 
Ovaj vitamin važan je nutrijent koji će ti pomoći povećati razinu serotonina, hormona sreća u mozgu. Što je veća razina serotonina, to ćeš se osjećati bolje. Hrana prirodno bogata ovim vitaminom podrazumijeva ribu, školjke, jaja i gljive.

2. Vitamin B
 
Nedostatak ovog vitamina može dovesti do depresije, a kako bi to izbjegla, nemoj zaobilaziti namirnice poput mesa, mlijeka, jaja ili žitarica. Ove namirnice bitan su izvor vitamina B-12, koji će tvoje tijelo opskrbiti hranjivim tvarima, zbog čega ćeš biti zdrava i u formi.
 
3. Ugljikohidrati
 
Koja je veza između ugljikohidrata i raspoloženja? Odgovor je triptofan. Ova esencijalna aminokiselina ulazi u mozak i također povećava razinu serotonina. Tako su čokolada, cjelovite žitarice, banane, suho voće, povrće, orašasti plodovi i slično, ono zbog čega ćeš se osjećati bolje.
 
Pssst! Čaj od kamilice također je odličan za borbu protiv stresa i lošeg raspoloženja. Dodaš li u njega krišku limuna, bogatog vitaminom C, učinak će biti još bolji.