Održana druga večer ovosezonskog Fashion Weeka Zagreb

Foto: Goran Matijašec

SINOĆ je održana uzbudljiva druga večer Fashion Weeka Zagreb, a svoje su nove modele kroz 8 revija predstavili domaći i strani dizajneri.


BLACKPEARL by SARA LONČARIĆ


Kolekcija  jesen/zima 2014. koju smo imali priliku vidjeti učvrstila je njezinu ideju da modna linija s kojom će se predstavila mora biti savršeno skrojena koristeći francusku metodu, čiste linije, volumen te naglašenu ženstvenost. U stvaranju je vodi izreka manje je više. Zamišljena je za žene neovisno o godinama i konstituciji tijela.  Kaputi i pelerine rađene su u novom obliku sa efektnim detaljima od skrivenih šliceva do rezova. Voluminozni kaputi koji štite sitno žensko tijelo, a žena se u njemu osjeća sigurno, samopouzdano, urbano i osjeća želju za slobodom. Na prvi pogled casual, a već na drugi glamur. Efekt nenametljive dotjeranosti postignut je stilskom igrom dvoslojnih - dvobojnih kaputa i pelerina.

IRENA BERIŠIĆ TURK

Irena i njen novi brend Hope na ovosezonskom Fashion Weeku predstavili su mini kolekciju na temu vjere. Glavni segment kolekcije je motiv Isusa. U kolekciji prevladava sivo-bjela boja upotpunjena zelenom koja u kršćanstvu između ostalog simbolizira nadu. Kroz cijelu se kolekciju provlači glavna nit vodilja Ireninog rada, a to su nosivost i ležernost. Projekt HOPE bio bi nepotpun kada u sebi ne bi imao humanitarnu notu pa će Irena svojim brendom  pokušati pomoći najugroženijim obiteljima u našoj sredini. Cijela kolekcija i projekt razvijeni su u suradnji s akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić i grafičkim dizajnerom Domagojem Krešom-Lovrićem.

LIZ BLACK

Kolekcija „Fashion Meets Paranoia“ insprirana je životom i radom ekscentričnog umjetnika Salvadora Dalia. Liz Black povela nas je putovanje u tajanstveni i nepredvidiv svijet nadrealizma sa svojim neočekivanim kombinacijama oblika, boja i tkanina. Cijele crvene usne, telefon, jastog i slavni Dalijevi brkovi glavni su motivi ove kolecije, a tkanine koje prevladavju su luksuzna koža, topla vuna i elegantna svila.

ANA KUJUNDŽIĆ

Aninom kolekcijom za jesen/zimu 2014/15 i ovaj put prevladavaju haljine od prirodnih materijala. S obzirom da je dekontruskcija glavno Anino obilježje i u ovoj kolekciji je na tom tragu. Naime, rezanjem tkanine u kombinaciji s aplikacijama dobiva nove forme i oblike. Inspiraciju za ovu kolekciju Ana je pronašla u arhitekturi i skuplturi.

SIMONE MANOJLOVIĆ

Kolekcija naziva “Spite” A/W 14/15 inspirirana je grungeom. Radi se o unisex kolekciji u kojoj dominiraju oversized sakoi, košulje, veste i haljine. Kroz cijelu kolekciju se provlači prizvuk i kontrast pobune i provokacije, modernog i tradicionalnog te strogosti i blagosti koji su temelji ove kolekcije. Prevladavaju mračni tonovi u kombinaciji tonova vegetacije. Simone koristi različite teksture materijala, a sve ima rastrgan,pomalo trošan izgled. Melankolija,tjeskoba i romantika raspoloženja su koja prevladavaju u ovoj kolekciji. Dizajnerica kolekcijom komunicira neopterečenost i nekonvencionalnost u borbi protiv nametnutih društvenih normi jer smatra kako hrabrost i buntovnost nose promjene. Atmosferu kolekciji dodatno daje glazba Led Zeppelina te atmosfera filma Tarkovskog koja je protkana  kolekcijom. Simone kreira za ljude koji ne mare previše za tuđa mišljenja, njeguje estetiku bez pretjeranog uljepšavanja koja ističe osobnost individue odjećom pomaknutog, androgenog. Žena koja nosi ovu kolekciju buntovna je i seksipilna, a muškarac odvažan.

MANDALI MENDRILA

Na pisti Fashion Weeka Zagreb, Mandali Mendrilla prikalaza je simbiozu tri modne marke; Lalalali prêt-à-porter, Mendrilla Limitedition prêt-à-porter i haute couture Mandali Mendrilla Atelier kolekcija Slave2Love. Mandali Mendrilla predstavila je potpuni oblik i potpuni dan „Mandaline djevojke“ počevši od jutra (Lalalali) preko dana (Mendrilla Limitedition), završavajući s eksplozijom djevojčine osobnosti u noći. (Atelier - Slave2Love). Lalalali prêt-à-porter kolekcija sastoji se od luksuznih majica napravljenih od rastezljivog pamuka iz organskog uzgoja dizajniranih kako bi pružili komfor i stil pri sportu, yogi i odmoru. Kolekcija koju je dizajnirala Mandali Mendrilla, inspirirana je talijanskom arhitekturom, hrvatskim otocima te crtežima vezanim uz jogu. Mendrilla Limitedition prêt-à-porter kolekcija inspirirana je metropolitanskom džunglom, a sva je odjeća proizvedena od svile „Ahimsa“. Posebnost kolekcije je upravo ta tkanina koja je proizvedena bez ubijanja svilenih buba. Svila ‘Ahimsa’, ili ‘svila mira’, luksuzna i vrlo udobna, hladi u vrućem vremenu, a grije u hladnom. Kolekcija Slave2Love haute couture svoju je premijeru doživjela na ovogodišnjem Fashion Weeku Zagreb odakle će odputovati na odabrane lokacije u Europi i SAD-u ovoga ljeta. Mandali je osobno oslikala i ukrasila ovu kolekciju, a materijali koji prevladavaju su svila i organski rastezljivi pamuk.

IGGY POPOVIĆ

IGGY by Iggy Popović predstavio je  kolekciju pod nazivom “54 shades of...,the collection” koja će vas navesti da se osjećate kao da ste došli u neki klub na Doček Nove godine recimo 1976. godine. Iggy Popović nam je svojom novom kolekcijom za jesen/zimu 2014/15  pokazao njegove djevojke koje imaju svoj stav i koje se žele zabavljati na plesnom podiju u stilu 70-ih. Rezultat toga je kolekcija koja bi bila ogroman hit u najboljim danima poznatog kluba “Studio 54”. Haljine s visokim prorezom na nozi i dubokim dekolteom od zlatno metalnog materijala te svileni kaftan, glavni su nositelji kolekcije. Odjeća za večernji izlazak je u centru pažnje, ali Iggy Popović je ubacio i nekoliko razigranih dnevnih kombinacija, kao što su lepršave haljine od elastičnih materijala. Posebnu pažnju privlače materijali popur umjetne kože i umjetnog krzna, koje je Iggy vješto uklopio u prikaz dekadencije noćnog života i razuzdanosti 70-ih godina prošlog stoljeća.

TZUJI

Larry je stvorio odjeću koja je istovremeno udobna ali provokativna, odjeća koja se nosi u noćnim klubovima ali i u modernim kvartovima. Započeo je sa običnim majicama, ali se brend jako brzo razvijao te njegove kolekcije sad uključuju i hlače, kapute, sportsku odjeću u setovima i modne dodatke u ekstravagantnih printevima. Tzuji je prvo postao popularan u Londonskim i Njujorškim klubovima, a proširio se na internet nakon što su razni umjetnici iz glazbene industrije počeli nositi Tzuji. Njegova inspiracija za kolekciju jesen/zima 2014. su "klubski klinci" i spektakularan Disco 2000.