Život s cimericom bez svađa i problema

Foto: Wildfox

MISLILA si kako je život s cimericom trebala biti jedna neprekidna zabava?! Neko vrijeme sigurno je i bila. Uredile ste svoju sobu ili stan, smjestile se, pričale do kasnih sati, ispijale kavice i sve je bilo super. Međutim, nije lako naviknuti se dijeliti životni prostor s nekim tko ima drugačije navike. Tvoja se super zabavna cimerica pretvorila u neurednog monstruma ili party djevojku koja uvijek ima goste?

Ukoliko ste nekompatibilni karakteri ili vam neke navike smetaju dobro je uspostaviti nekoliko pravila za lakši suživot:

1. Kako bi riješila konflikt trebaš znati pravilno komunicirati. Nikako ne smiješ postavljati zahtjeve ljuta ili jednostrano odlučivati. Izaberi trenutak kada si smirena te joj objasni što ti ne odgovara i raspravite kako ćete se obje ponašati u budućnosti.

2. Pronađi kompromis. Ti obavljaj kućanske poslove koje ona mrzi, a neka ona obavlja one koje ti mrziš. Predloži joj to i vidjet ćeš kako će biti manje svađa, a dosadni zadatci će biti lakše obavljeni.

3. Ukoliko tvoja cimerica ne obavlja svoj dio posla, nemoj se inatiti. Ako ne primjećuje svoj nered sigurno neće primijetiti ni tvoj. Samo ćeš sebi život učiniti neugodnijim. Odradi svoj dio i vrati se na točku broj 1. – komunikaciju.

4. Ti si dnevni tip osobe, a cimerica noćni (ili obrnuto). Obvezno kupite stolnu lampu i set slušalica s dugim kabelom. Na taj način svaka se može slobodno držati svojih navika.

5. Što se tiče posjeta u razno doba dana i noći, bitno je da se jedna naspram druge odnosite s poštovanjem. No, ukoliko je prešla svaku mjeru pristojnosti morat ćeš malo strože nastupiti. Pokaži joj da se nećeš dati terorizirati, a zatim točno odredi u koje dane u tjednu nipošto ne želiš vidjeti nikoga u kući osim nje. I toga se čvrsto drži.

6. Za zajedničke kućanske potrepštine bilo bi najbolje da odredite mjesečni budžet. Tako ćete moći iz zajedničkog novca kupovati sve što vam je potrebno bez brojanja tko je što kupio i kada je kupio.